På gång just nu – 23 augusti 2018

Skördetider
Inlagda gröna och lite röda tomater, picklad rödlök, snabbsaltad gurka och plommonchutney sätter piff på det mesta i matväg.

Valtider
Inte lätt att vara väljare i år. SVT:s valkompass får besök av mig nästan varje dag. Skrämmande att resultaten skiljer sig för varje runda. Det lutar åt att jag röstar olika i de tre valen. Men har inte bestämt mig ännu.

Trädgårdsplanering till nästa säsong
Vi har skissat en plan på hur vi bör göra med vår lilla täppa nästa år. Framför allt på vad vi inte bör göra. Rosorna har varit tacksamma att ha i värmen, men sedan beror det på vintern hur de klarar sig. Den trevligaste ettåringen var som alltid zinnian. Färggrann, tålig och robust i sitt växtsätt. Tål både torka och mycket regn. Fin som snittblomma också.

“Det talas om 50-årskriser. Och samtidigt om en ny frihet när halva livet är avklarat. Vissa ser fram emot pensioneringen. Andra vill helst inte tänka på den alls. Några ifrågasätter en arbetsmarknad där man anses passé mitt i livet och hävdar med bestämdhet: jag har aldrig varit bättre.

Fast är det sant? Biologiskt anses människan stå på topp någonstans runt 30. Vid 40 brukar synen börja svikta. Vid 50 är det hörselns tur. Och däremellan, i 45 årsåldern, påbörjas den kognitiva utförslöpan. Vi får svårt att minnas vad det nu var den där skådespelaren, som spelade i den där filmen, hette.  Och var vi lagt glasögonen.

Istället för att med nyfikenhet möta utvecklingen vill vi att allt ska vara som förr. Vi suckar inför omorganisationer och inför alla krav att lära om: både på arbetsplatsen och inför nya system för att betala räkningarna.

Men hur mycket av de förändringar man kan se hos människor som passerat medelåldern är ofrånkomliga och hur mycket går att påverka själv? Åtskilligt visar det sig. Genom fysisk träning, genom att fortsätta att lära nytt och genom att träffa vänner kan vi bromsa processen.

I den här boken har den 53-åriga journalisten Hanne Kjöller funderat över sitt eget – och andras – åldrande. Hon listar 23 saker som hon vill bli påmind om för att inte ”gamla till sig”.”

För ångbåtsälskare
Bloggvännen Melker Larssson tipsar om att på söndag den 26 augusti firas det att ångbåten fyller 200 år. Skärgårdsbåtar skall gå i kortege från Riddarholmen till Drottningholm och tillbaka. Gissa en som kommer att stå vid Drottningholm med kamera och mobil???

—-

20 thoughts on “På gång just nu – 23 augusti 2018

 1. Dom där så kallade valkompaserna oroar mig, jag känner en stor oro över att många unga kollegor låter sig vägledas till 100% av dessa. Ett utmärkt sätt att manipulera valet om man så skulle vilja.

 2. Det där med att inte hitta glasögonen är inte så mycket kopplat till att inte komma ihåg var jag lagt dem som att jag helt enkelt inte kan se dem när jag inte har på mig dem hahaha. Men i övrigt så är det helt klart att minnet inte är som det en gång var. Vad var det nu han hette? Eller var var det vi var den där lördagen för två veckor sedan? osv i all oändlighet känns det som. Man får anstränga sig mycket mer nu för att lära sig saker och komma ihåg det man lärt sig än vad man behövde när man var 25.
  Ångbåtarna ser jag fram emot att få se bilder på. Önskar jag kunde vara där och se dem live, men när inte det går så är din kamera en räddning.
  Ha en trevlig kväll

  1. Ja närminnet börjar svikta allt mer och mer. Boken handlar om mycket annat intressant som drabbar en som äldre. Allt vill man kanske inte veta. Hoppas vädret blir fotovänligt när ångbåtarna firar.

 3. Anki

  Så flitig du har varit … och så gott det ser ut! förr var jag mer huslig än nu, men lite syltade tomater och syltade nypon ska jag väl kunna fixa 🙂
  ja, det där med minnet känns igen – speciellt namn! Han, du vet … som är gift med hon …??? Jaja … inga världsliga problem. jag har också gjort valkompassen flera gånger … och trots att jag tycker jag svarar likadant varje gång så hamnar jag olika i resultatet. jag är velig inför valet, men jag vet i alla fall vad jag inte ska rösta på!
  Ångbåtar … så trevligt – jag ser fram emot många härliga bilder därifrån!
  Önskar dig en fin dag!

  1. Syltade nypon har jag aldrig smakat. Låter intressant. Håller med om att jag vet vad jag INTE skall rösta på. Men måste vara lite taktisk också. Den där boken handlar inte bara om minnet utan även om andra lite otrevligare saker som drabbar en som äldre. Hoppas vädret blir fotovänligt när ångbåtar visar upp sig. Önskar dig också en trevlig dag:)

 4. De är ju så vackra dina inläggningar så man skulle kunna ha dem som prydnad och fina bilder av dem också! Jag gör rabarberchutney någon gång i bland, den blir delikat, men plommonchutney kanske vore något. Torkade päron är mitt närmaste projekt men jag borde nog fundera på inlagd gurka också.

  Den där boken har jag efterlyst, eller i alla fall en bok om vad som händer när man åldras – för att kunna skilja det sjuka från normalt åldrande, så tack för tipset.

  Ser fram emot dina bilder från ångbåtsracet.

  1. Tack. Ja färgerna är granna på innehållet. Rabarberchutney var en bra idé. Det är så gott. Undrar om man får tag i rabarber nu bara. Du måste berätta om päronprojektet. Låter mycket intressant. Kan verkligen rekommendera boken. Den är bitvis enormt dråplig också. Hoppas jag kan göra ett bra inlägg om båtarna nu när jag gått ut så hårt med det. Hoppas du får en riktigt fin helg:)

   1. Det är inget märkvärdigt med päronprojektet, målet är bara att hinna med att ta vara på dem när de mognar. Jag har en sort som måste ätas på stört, så att spara genom att torka är ett sätt att förlänga njutningen. Torkade blir de underbart goda. Jag skär dem bara i bitar/skivor, tror inte ens att jag skalar dem, torkar dem utbredda på bakplåtspapper på låg värme i ugnen under natten. De ska inte ligga i lager, utan varje bit för sig. Minns faktiskt inte hur många grader men när jag googlar så föreslås 50-80°. Man får testa med första plåten. Sen har jag dem i plastpåsar i frysen. Plockar jag fram dem så försvinner de i ett nafs när barnbarnen är här.

    Kom också på att jag ska testa att göra fruktläder på plommon, jag har såna mängder. Har fått det av invandrarvänner när de har fått plocka plommon hos mig. Friskt och gott, får googla på hur man gör.

    Detsamma, Eva!

 5. Sommaren på burk! Så härligt att plocka fram mörka höstkvällar.
  Valet😱. Jag brukar alltid rösta i förtid. Fast precis som många andra är jag väldigt förvirrad just nu. Är sååå trött på alla vallöften och politikernas mer eller mindre otrevliga smutskastningar av motståndarna. Vadå? Sandlåda? Vem eller vilka jag röstar på har jag ingen aning om just nu. Har inte varit något parti troget utan röstat lite efter ” magkänslan för dagen”.

 6. WOW! Vilken härlig variation på frukter/grönsaker som du kan använda under vinterhalvåret. Å vilken stor skörd! Måste ha varit den varma sommaren som bidragit till alla läckerheter.

  Har testat fem(!) valkompasser på olika tidningar. Å fick tre olika resultat… Är ju totalt ointresserad av politik, men det är ju självklart att jag ska rösta. Frågan är bara på vilket parti. Det enda jag vet helt säkert är vem jag INTE ska rösta på. Knepigt i år.

 7. Oj vad du är duktig på att lägga in grönsaker jag är helt värdelös på sådant :-(..När det gäller valet ja jag vet fortfarande inte vad jag vill eller tycker tyvärr jag gillar inget av våra så kallade partier.. ångbåtens dag fotade jag förra gången det var ett enda långt tutande den dagen men trevligt.. om jag ska se det i år ja om jag hinner.. ha en riktigt trevlig helg nu kram Nicki

  1. Tack. Märkligt så många det är som är osäkra på vad de skall välja. Önskar även dig en riktigt fin helg. Kram Eva

 8. Härligt med skördetid och roligt att planera för trädgården.
  Valet i Sverige hänger jag tyvärr inte med i, önskar jag orkade sätta mig in i det, men det går trögt. Fullt ut med att hänga med i j-vla Brexit här och hur framtiden för mig ska bli här.
  Men denna helgen struntar jag i allt detta politiska och tänker har en bra och lugn långhelg.
  Trevlig helg till dig också!

 9. Det där med hörseln har vi ju gemensamt, Eva. 🙂
  Hoppas du får fina foton på ångbåtsparaden, det låter verkligen som något att se!

  1. Ja och det är jobbigt med hörseln, eller hur? Det verkar som det skall regna när ångbåtarna kommer till D-holm så vi får se hur det blir.

 10. Trevligt med allt de inlagda o fint grönt! Just nu är jag lite less på politiska frågor, jag vet ganska bestämt vad jag tycker o röstar sällan olika i samma val. Det är ju ändå bra att man kan om man vill. Tack, det är trevligt med boktips.
  Jag är nog redan för gammal för den där boken. 😂

  1. Tack. Ja denna gången blev det väldigt tjatigt med politiken inför valet, men snart tar det slut och då kommer det troligen att bli etter värre. Mitt boktips bör helst läsas innan man är för gammal, men det ville jag inte säga.

Kommentera