Havsörnen – rovfågeln med de guldgula ögonen

Havsörnen är fågelfaunans stora vinnare rapporterar Åke Ekdahl i DN 2018-08-01 inte minst i Mälardalen och i Roslagen. På 1960-talet var den utrotningshotad. Jag ser den ofta segelflyga i skyn ovanför Ekerö och den är enligt Ekdahl ibland synlig ovanför riksdagshuset! i Stockholm.

I ett fantastiskt naturprogram om Hebridernas okända djurliv avsnitt 4 som finns på SvtPlay på Kunskapskanalen fram till den 11 augusti kan man se om den positiva utvecklingen av havsörnar även där. Den heter på gaeliska ‘fågeln med solblick’. Turisterna strömmar till i mängder för att titta på dem. På ön Mull har man kammat hem välkomna fem miljoner pund på turisttillströmningen till ön förra året.

Här några klipp från TV-rutan. Programmet som jag verkligen kan rekommendera innehåller mycket mer om Hebridernas fågel- och djurliv med enastående vyer.


Några fakta om Havsörnen hämtat från Naturskyddsföreningen “Fakta om havsörnen”.

Havsörnen mäter 2,5 meter mellan vingspetsarna. Den väger bara mellan 4 -7 kilo. Den flyger med tunga vingslag, men är ändå mycket vig och ändrar snabbt tempo. Den kan segelflyga och stiga upp till flera tusen meter högt.

De lever i cirka 15 år, men kan bli 30 år – i fångenskap uppemot 40 år. Boet placeras upp i trädkronorna och kan väga hundratals kilo. Parförhållandet är livslångt. De återvänder till samma bo år efter år.

Födan består av fisk, fågel och en del däggdjur. Den stjäl ofta mat av andra fåglar. På senare tid har den börjat ta skarvar. Man beräknar att en havsörn behöver 600 gram fiskkött per dag eller 350 gram fågel per dag.

 

8 thoughts on “Havsörnen – rovfågeln med de guldgula ögonen

  1. Det måste jag titta på! Vi var ju på Isle of Mull och det var därifrån vi tog båten till Staffa där alla lunnefåglar häckar. Det är så otroligt att se dessa vackra öar. Tyvärr såg vi inga örnar på nära håll när vi var där, bara på långt håll så det blev inga bilder på dem.
    Så tack för tipset om filmen på kunskapskanalen.

  2. Havsörnen är en imponerande fågel och tack snälla för tipset det ska jag kika på.. Hoppas du får en riktigt sval och skön helg.. kram Nicki

  3. Tack för tipset. Jag ser gärna program från Kunskapskanalen. Visst är det fantastiskt att denna ståtliga rovfågel har ökat i antal. Fanns en hel del utanför dotterns sommarhus på Öland när vi var där för några år sedan. Bonden i närheten lade ut slaktavfall åt dem längst ut på udden där det inte fanns någon som bodde.
    Ingrid

    1. Kunskapskanalen har verkligen många bra program. Det är otroligt imponerande att se en havsörn segla i skyn. Det måste ha varit mäktigt att se dem på Öland.

Kommentera