Håll koll på lösenorden

Så hände det som inte skulle hända. Särskilt inte i den extrema hettan en sommardag i juli.

För att vara förutseende och inte riskera något med min dator lämnade jag in den till en IT-butik för genomgång samtidigt som ett starkt antivirusprogram installerades.

Nu när jag sitter här en vecka efteråt inser jag att det hade varit bättre om jag låtit bli. Inte nog med att alla favoriter/bokmärken försvann, min e-post avinstallerades samt diverse andra inställningar med skrivare, nedladdningar mm.

Anledningen var att datorn hade omformaterats!!! Vanligtvis kan man ju ändå importera favoriter från tidigare plats. I det här fallet hade man importerat gamla favoriter från Explorer (som jag körde med för länge sedan) i stället för Chrome som jag har nu. Duger det som ursäkt?

Allt har fått göras om från början. Det var inte utan att en och annan tår rann nedför kinderna för att inte tala om svetten som lackade både av ilska och hetta.

E-posten lyckades man återinstallera, men favoriterna har jag jobbat med ett par dagar nu för att försöka återställa.

För en tid sedan hade jag sorterat och rensat samt fört över aktuella lösenord till en ny anteckningsbok, vilket underlättade jobbet. Kan rekommendera att vara noga med att hålla reda på lösenord. Ofta kan man beställa ett nytt, men det tar tid och kan vara lite bökigt.

Har ni råkat ut för de där bilderna där man skall klicka i de som t ex visar bussar, bilar tåg. Jag lyckas  sällan träffa rätt och får jobba länge med dem. Bilderna är suddiga och otydliga. Det är enormt enerverande.  Var tvungen skaffa ett nytt lösen för Google t ex. Instagram tillhör de knepigaste. Det dyker hela tiden upp nya saker som måste fixas.

Detta var jobbigt, men nu tror jag jag är på banan igen.

390

28 reaktioner på ”Håll koll på lösenorden

 1. Jag gillar inte heller dem, alltid något man missar eller tror sig se 🙂
  Klantigt av dem att inte säkerhetskopiera innan de gör något – sådant borde väl ändå ett företag som sysslar med sådant göra!

  Liked by 1 person

 2. Anki

  Fy sjutton så trist – jag trodde att företag som fixar datorn gör en säkerhetskopia innan de formaterar – så mycket besvär för dig!
  Håller helt med dig ang. de där små otydliga bilderna som ska tydas – ibland totalt omöjligt! Då är det bra att kunna använda Google- kontot istället.

  Liked by 1 person

  1. Tack för att du förstår dilemmat. Visst borde de ha gjort en säkerhetskopia. Nu vet jag att man alltid skall kräva det. Fick ett bra tips på en länk där man kan förvara lösenorden av Blomstermams i en kommentar som jag skall undersöka..

   Liked by 1 person

 3. Usch vad trist. Jag kan rekommendera något som heter Last Pass där du sparar alla dina lösenord på molnet. Då behöver du bara komma ihåg lösenordet till Last Pass och du kan ha det på både datorn,plattan och telefonen och alltid komma åt dina lösenord och återställa dem utan problem om något sånt här händer. Och de är väldigt noga krypterade så att ingen annan än du kan komma åt dem. Här skickar jag med adressen till Last Pass sidan så att du kan läsa hur det fungerar.
  https://www.lastpass.com/how-lastpass-works

  Liked by 1 person

 4. Jaha ja, då får jag väl erkänna att jag aldrig stött på dessa bildlösenord … tror jag eller så fattar jag inte vad du menar 🙂 I alla fall så förstår jag vilket elände du gått igenom med både frustration och ilska i denna värme dessutom. Inte roligt!

  Liked by 1 person

 5. Men så tråkigt! Skönt att du är på banan igen! Det där med lösenord tenderar att bli fler hela tiden. Glad om jag kommer ihåg de tre vanligaste utan att behöva kika i min lösenordsapp ”MiniKeePass”. Själv har jag turen att ha en tekniker som fixar det mesta som krånglar.
  Nu vet du till nästa gång vilka krav du skall ställa när datorn lämnas in för diverse uppdateringar! Alltid lär man sig något. Men detta förstår jag så innerligt väl att det inte var någon trevlig erfarenhet.
  Imponerad att du lyckats lösa så mycket på egen hand. Bravo 👏👍

  Liked by 1 person

  1. Tack snälla rara. Skall kolla mappen du har också. Som sagt: man lär så länge man lever. Hoppas du och alla som har en tekniker till hands uppskattar honom/henne till hans/hennes fulla värde:) Hoppas ni har det bättre med vädret därnere. Här börjar vi bli ganska utmattade av hettan. Nätterna är värst.

   Liked by 1 person

   1. Jodå, han är uppskattad. Senast igår var det problem med wi-fi lösenordet på alla mina enheter. Det löstes snabbt. Jag har tyvärr dåligt tålamod när det gäller tekniska prylar och felsökning. Det ska bara fungera!
    Nu kommer värmen igen. Än så länge någorlunda svalt nattetid. Aldrig trodde jag att en regnskur skulle stå först upp på önskelistan !

    Liked by 1 person

 6. Ja, den här ”olyckan” förklarar ju din bloggfrånvaro. En helt giltig ursäkt om man säger så. Råkade ut för ungefär samma sak for ett år sedan tror jag det var, å jag vet precis vad du menar.. Åt andra sidan är vi ju pensionärer och har all tid i världen… sägs det. Men f*n så irriterande.

  Är glad att jag inte är ensam med alla mina lösenord som är nedklottrade på gammalt hederligt papper. Efter incidenten ifjol skrev jag ner rubbet jag med. Hoppas bara att pappret inte brinner upp, men den risken är nog ganska liten jämfört med en datakrasch.

  Liked by 1 person

  1. Tack för medkänslan. Känns skönt att höra att detta kan hända även andra. Vi pensionärer har inte alls all tid i världen. Vi har bråttom som bara den för att hinna med så mycket som möjligt:)

   Gilla

 7. Din stackare! Sånt där är ett riktigt otyg. Enormt duktigt av dig att reda upp det själv, jag ger alltid upp och låter maken IT-samordnaren reda upp i min röra.
  Då förstår jag din frånvaro i bloggosfären. Skönt att det har ordnat sig för dig nu!

  Liked by 1 person

 8. Så fruktansvärt tråkigt för dig att råka ut för detta. Den firman kommer du inte anlita fler gånger! Bildlösenord vet jag inte heller vad det är. Men dina lösenord hade du uppenbarligen ordentlig koll på. Precis som du har jag dem på ett papper och på ett annat hemligt ställe. Det är det enda raka.

  Liked by 1 person

  1. Ja det var inte roligt. Har inte hämtat mig riktigt ännu. Det värsta var att det alla gånger inte hjälper att ha lösenorden kvar. Man måste nästa ändra alla och det skall dubbelkollas att man inte är en robot eller att någon annan försöker ta sig in. Ibland undrar man vad det är som är så himla hemligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s