Donna Leon – En fråga om tro

9789137150352

Ganska regelbundet sedan 19 år tillbaka utkommer Donna Leon med en kriminalroman i serien om kommissarie Brunetti verksam i Venedig. Det görs inga större åthävor från förlaget eller media när en ny bok publiceras. Ändå är jag övertygad om att hon har sin fasta läsekrets som uppskattar henne mycket. Ett utlovat recensionsexemplar frös inne. Mitt bibliotek hade i alla fall köpt in hennes senaste bok där jag kunde låna den.

Troget läser jag dem varje år och kan i stort sett det mesta om miljön, karaktärerna och gestaltningen. Det nya blir vad intrigen handlar om denna gång och därmed vilket italiensk – företrädesvis venetiansk samhällelig kräftsvulst hon sätter fokus på.

Rutinerat lindar hon in en noga genomarbetad och detaljrik mordgåta i sammanhanget. För det är så det är med Leons böcker. Samhällskritiken är minst lika stark som deckarintrigen. Tidningen Time placerar Donna Leon bland de 50 bästa deckarförfattarna.

Leons böcker finns översatta till en mängd språk men ges inte ut i Italien på grund av hennes samhällskritik, som antagligen skulle missgynna henne. Trots det har hon bott och uppenbarligen trivts i staden och skaffat sig en förmögenhet på att skriva om den. Numera är hon bosatt i en liten by i Schweiz med 300 invånare och 300 kor och har flytt Venedigs 30 miljoner turister per år.

Mitt stora intresse för hennes böcker bottnar i själva staden Venedig som jag har ett speciellt förhållande till. Jag älskar nämligen staden – som många andra och har varit där några gånger. Följer med stor behållning handlingen på en karta. Förvånande att förlaget inte illustrerar med detaljer ur kartor, eftersom Leon detaljerat beskriver gränder, kanaler, broar och färdmedel. Över huvud taget tycker jag omslagsbilden till den senaste bok En fråga om tro är oinspirerad och trist.

En fråga om tro är en typisk Brunettideckare. Upplägget av boken följer samma koncept som tidigare, vilket inte förtar atmosfären eller spänningen på något vis. Vare sig man redan är bekant med Venedig, familjen Brunetti, polishuset och dess personal eller det är nya bekantskaper har den en charm och stämning som är oförliknelig. Leon som har en bakgrund som engelsklärare skriver mycket initierat och med en underfundig humor.

Det jag saknar denna gång är Leons detaljerade beskrivningar av alla måltider som lagas och intas. Nu handlar det mest om tramezzini, dvs smörgåsar som poliserna intar på barerna och vilket pålägg de har. Likaså är det lite väl många beskrivningar hur Brunetti och de övriga poliserna tar sig fram i staden och vilka vägar de väljer.

Handlingen i En fråga om tro utspelar sig i den kokande augustihettan i Venedig med illaluktande kanaler. Brunetti planerar med sin familj semester norröver i de svala bergen. Han vill kunna tända en brasa i spisen och ligga under duntäcke.

Hans inspektör Vianello har fått problem med en moster som fanatiskt börjat läsa horoskop och gör av med stora summor pengar. Samtidigt får Brunetti nys av en vän i kommunen om att vissa rättegångar inom domstolen medvetet förhalas. Hans sekreterare signorina Elletra får i uppdrag att ta reda på vad hon kan medan hennes chef styr kosan mot bergen. På väg dit blir han underrättad om ett mord i staden och måste åka tillbaka med första bästa tåg.

Relaterade länkar

75-åriga deckarförfattaren Donna Leon still going strong

Venedig är bäst på hösten

8 thoughts on “Donna Leon – En fråga om tro

  1. Deckare är jag inte så intresserad av men jag läser dina flesta recensioner. Jag skulle till Venedig o fira en födelsedag men vi blev insnöade på ett hotell i Dolomiterna. Sen blev det aldrig av. Om jag skulle resa dit genom en av DBs böcker vilken skulle du rekommendera.?

    1. Hade ni trevligt på hotellet? Ibland kan ju sådana händelser bli ett minne för livet!? Kan inte rekommendera någon speciell bok av henne. Ta en i högen om du får tag i någon.

  2. Jag håller just nu på att läsa En ädel död av Donna Leon. Även om man inte gillar deckare, kan man läsa hennes böcker eftersom de inte är så otäcka och person- och miljöbeskrivningen ger atmosfär åt hennes böcker. Just i denna bok är hon mycket kritiskt mot det mesta i Italien, så jag kan förstå att hon gjorde klokt i att flytta därifrån.

  3. Förstår att hon lämnat Venedig. Jag skulle nog också bytt 30 mij turister mot 300 kor.
    Venedig är fint, men bara för ett mycket, mycket kort tag för min del.
    Önskar dej en skön sommarkväll!

Kommentera