På gång just nu- 3 juni 2018

Det är inte mycket på gång just nu i värmen som vi har här i Stockholmsområdet kan jag försäkra.

Stäppsalvian trivs i ökenhettan
Det var lyckat att skaffa ett par stäppsalvior till täppan i år. De vill ju ha sol större delen av dagen, ha det varmt och gärna torka. Den doftar underbart friskt och lockar till sig fjärilar, insekter och bin. Om man skär ner den efter blomningen nästan till marken kommer den med ny fräsch grönska och blomning på eftersommaren har jag läst.

Det är bomullsplagg som gäller nu
Bomullskläder i ren bomull och utan syntetiska blandningar som värmealstrande elastan mm. Från underkläder, sockar, T-shirts och shorts är det bomull det bästa materialet att ha på sig. Det börjar bli ont om äkta bomull så passa på när du hittar det.

Gazpacho
En läskande kall soppa i värmen är Gazpacho.

Fotboll
Nu börjar det snart – fotbollsVM. Som Frankrikevän hejar jag på  på Frankrike – bara så ni vet… Vive la France!

Our girl
Minns ni det brittiska militärdramat Our girl, som handlade om den fattiga underklasstjejen, som bestämmer sig för att ta värvning i den brittiska armén. Den 13 juni fortsätter serien i Svt.

”Ny tjej, nytt uppdrag. Vi följer den erfarna armésjukvårdaren Georgie Lane när hon ansluter sig till kapten James och andra sektionen som är stationerade vid ett flyktingläger nära gränsen till Somalia. När en hjälparbetare kidnappas, är Georgie fast besluten att hitta henne. Men hennes beslutsamhet försätter henne också i stor fara.”

Myggen
är plågsamma i år.

Fågelbad
Det nyinköpta fågelbadet passar inte våra småfåglar. Åkte speciellt till Lidl och köpte det för jag tycker synd om fåglar, humlor och bin i hettan och torkan. Har nu flyttat runt det ett antal gånger, men trots värmen ignoreras det.

36 thoughts on “På gång just nu- 3 juni 2018

 1. Vi försöker blidka småfåglarna här också med lite fågelbad men även här verkar det inte falla i god jord. Undrar varför?
  Nu ska jag nog återgå till att göra det enda jag orkar – ingenting…

  1. Det är mycket märkligt med fåglarna och badet. Jag kan inte förstå det. Nu har jag till och med lagt lite mat vid sidan. De tar visserligen maten, men rör inte vattnet. Om de inte vill bada bör de väl var törstiga i denna hetta. Kanske tar de vatten någon annanstans. De förstår nog inte hur glad jag skulle bli om de badade i just mitt bad:)

   1. Visst är det!
    Märkligt är det men antagligen har det vatten på annat håll för som du säger, de borde vara törstiga och badsugna i den här värmen!

 2. Anki

  Gazpacho är utmärkt så här i värmen 🙂
  Fotbollen bryr jag mig inte så mycket om – men jag håller i alla fall inte på Frankrike 🙂
  Du får gräva en damm – här badas det mycket och ofta i den vi har, men mest på morgon och kväll … utom sädesärlan som gärna trippar på näckrosbladen vilken tid som helst 🙂

  1. Det är just i värme den smakar så gott med gazpachon. Har du ingen bild på sädesärlan på näckrosbladen? Det skulle vara kul att se. Men ärlorna rör sig snabbt så det är nog svårt att fånga dem.

   1. Anki

    Jag har ett par bilder … inte några bra, men man ser ändå vad det föreställer … kanske kan jag få ihop ett inlägg med dem 🙂

 3. Toppenbild på myggan och hallucinationsbilden gillar jag skarpt! Synd att fåglarna ignorerar fågelbadet men de kanske får upptäcka eller vänja sig först.

  1. I ärlighetens namn ska väl påpekas att myggbilden inte är min (om någon skulle tro det). Nu tror jag inte du trodde det heller, med ditt tränade fotoöga. Glömde att uppge källa som var Pixabay. Skyller på värmen:) Ha en fin vecka.

 4. Har en liten damm med ett baburör där vattnet rinner. Fåglarnas favorit och ett bad som är en bit upp från marken under en buske gillas också.
  Myggbilden gillas och regnet som vi behöver.

  1. Finns det någon bild på ditt fågelbad? Skulle vara intressant att se. Det kom några regndroppar på em igår, men det dunstade nästan innan det nått marken. Hoppas du får en skön vecka.

 5. Ser att du har börjar ladda upp för VM! Det har jag också gjort. Tror faktiskt för en gångs skull att Frankrike kan gå långt. Resultaten av träningsmatcherna är ju ganska så imponerande. Hoppas du fick mitt mejl om VM-tipset och att du vill vara med!

  Bomullsplagg bär jag hela året, då jag inte tål andra material direkt vid kroppen. Har till och med köpt en ny “vid” knallorange Esprit t-shirt igår, men nu ska det ju bara bli 21 grader imorgon. Okej, sommaren är ju lång:-)

  Konstigt nog har jag aldrig gillat Gazpacho. Har gjort många försök i Spanien och verkligen ansträngt mig att få ned den kalla soppan, men nej, det går inte.

  Synd med fågelbadet. Fåglarna är kanske väldigt kräsna och föredrar ett bad från en annan tillverkare en Lidl;-)

  1. T-shirten verkar jättesnygg. Får vi se dig i den någon gång kanske? Synd du inte gillar Gazpacho. Just i värmen är det så himla gott. Alltså jag tror inte ett fågelbad inköpt på NK får mina fåglar att äöndra beteende. Men man vet adrig:)

  2. Råkade skicka svaret för snabbt. Visst ska jag vara med på VM-tipset. Det verkar jättekul, men ett jättejobb att tippa ALLA matcherna. Hoppas detta svar når dig. Har problem med kommentarerna på replyerna på blogspot. Ha en fin vecka.

 6. Stäppsalvia har jag i rabatten, men såg när jag vattnade hos grannen att deras är mycket högre och ståtligare. Hmm. Och så fågelbadet: mycket märkligt. Jag skulle prova att täcka botten med något för att se om det funkar, man vet inte vad de där små är känsliga för. Mitt granitfågelbad har jag glömt att plocka fram efter omflyttningar, bra att du påminde! På torpet har jag ett gammalt rostigt upp- och nedvänt gatubrunnslock och det gillas av fåglarna.

  J

  1. Tack för tipset om att täcka botten i fågelbadet. Stäppsalvian gör sig bra i rabatter också. Jag har mina i krukor.

 7. Äsch då! Ja, regn vill vi verkligen ha nu, vädret lurade mig att tro i går kväll att det var på väg.

 8. Fotbollen ser man ju fram emot. Har inget favoritlag precis, däremot favoritspelare. En av dem spelar i “ditt” Frankrike – Antoine Griezmann! Sveriges match mot Danmark häromdan var ju alldeles för tråkig. Ägnade mig åt en bok och ett korsord istället!
  Stäppsalvia kanske vore något för mig. Tack för tips på den, och bok, och TV-serie!

  1. Tack själv Majvor! Den fotbollsmatchen Sv-Da var ingen bra reklam för fotboll. Nu gäller det att bestämma sig vilka matcher i VM man ska se. Det kan kanske blir för mycket annars.

 9. Jag har också köpt samma fågelbad som du och den enda fågel som hittills har badat där är en skata som plaskade runt. Den fick knappt plats. Jag försökte med att plocka bort de små fåglarna på kanten, men ingen fågel kom dit ändå. Bra med tipset om att täcka botten med något. Ska se om jag hittar ett gammalt lock. Ser också gärna på elitfotboll, men håller däremot på Sverige. Frankrike som nummer två då :-).
  Ingrid

  1. Det var intressant om fågelbadet. Jag försökte också ta bort fåglarna på kanten utan resultat. Vad kul att du också gillar fotboll. Visst håller jag på Sv också, men jag tror inte de har någon chans och då måste man ha ett annat lag att hålla på i stället:) Hoppas du får en bra vecka.

 10. Svar: Ja, ja. Fejden mellan WordPress och Blogspot fortsätter alltså. Så himla trist med att ni WP:are har sådana problem att kommentera hos oss. Ja, det krånglar ju för oss blogspottare också, men inte lika mycket verkar det som.

  Visst är det litet jobb med att tippa alla matcher, men ack så roligt. Mejlade till dig tidigare idag. Ett fel har smugit sig in på match 18. Portugal möter inte Mexikco utan Marocko. Så match 18 är Portugal-Marocko. Lycka till nu!

 11. Värmen försvann🙄 när jag vaknade idag var det 7 grader usch just nu 14 så idag åkte fleecen på 😕 värmen ska komma tillbaka på torsdag hoppas det stämmer 😉. Jag älskar Gazpacho är mer eller mindre uppfödd på det min styvmor är spanjorska.. Ha en riktigt fin nationaldag nu och håll tummarna att det blir sommar väder igen kram Nicki

 12. Salvia planterade jag förra året och de trivdes och lockade till sig insekter. I år planterade jag lavendel, med dem gick det sämre. Vi får se om de överlever. Jag brukar inte hänga med i VM, i någon sport alls, men nu när du nämner det skall jag överraska min man när han kommer hem från jobbet med att prata om VM, han kommer inte tro sina öron :)) Jag måste förstås också hålla på Frankrike. Vi reser ju dit den 20 juni, jag antar att VM pågår då? (Du märker ju att jag inte är insatt alls…) Men hur blev det med Zlatan, skall han vara med i svenska laget, trots att de flesta ville att han inte skulle vara det? (Där har jag faktiskt hängt med!)

  1. Intressant höra hur din man reagerade på VM-snacket!? Jo VM pågår när ni är i underbara Frankrike. Zlatan är inte med i landslaget längre.

 13. Så kul att du fixade salvior! Jag har upptäckt att de är mycket mer uppskattade än lavendel bland våra flygande insektsvänner. Mina som numera står i gräsmattan lider svårt av torkan och har bara blivit en tredjedel så höga trots vattning. Dina är vackrare. Klipp ner dem hårt sedan – jag har bara klippt bort själva blommorna, och då händer ingenting…..
  Vad gäller fågelbadet vill fåglarna ha skydd omkring sig. Se till att det finns en tät buske i närheten. Och ge dem tid. Jag har haft mitt i ett år, och först häromdagen vågade sig en liten talgoxe fram, tog en munfull och drog iväg igen. De är svårflörtade, fåglarna.

  1. Tack för tipset att salviorna ska klippas ända ner. Insekterna verkligen älskar dem. Har inget annat val än att vänta ut fåglarna med badet. De har fått buske nu också.

 14. Fina bilder! Här hemma i vår husbåt har vi inga mygg, men när jag var ute på en ö i Mälaren i helgen var det proppfullt med mygg … Trevlig nationaldag!!!

 15. VM, det är så många andra som sköter så bra… jag avstår mer än gärna 🙂

  Bomull har vi varit väldigt bortskämda att köpa för billig penning. Nu är det andra tider och vi är tvungna att tänka mer på “hållbar utveckling” och då hamnar inte bomull i topp. Jag bifogar en länk om du är intresserad av att läsa https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/handla-hallbart/textilier-och-miljon/miljoaspekter-pa-olika-textiltyper/bomull/

Kommentera