En smakebit på søndag – Främlingen

Läsutmaningen En smakebit på søndag administreras av Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakbitar utav det vi just läser.  På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Denna bok läser jag nu.

13087696_O_1

Främlingen av Stefan Hertmans om förbjuden kärlek i 1000-talets Europa. Vigdis och David som trotsar religiösa och kulturella gränser och som funnits på riktigt.

Från sid 93

”Vigdis får nya kläder. Hon sitter och vilar vid en brunn, känner kärleken bränna i kroppen – långt borta är föräldrarna, hemmets tystnad, hennes första skygga steg förbi yeshivan i Rouen. På kvällen promenerar hon med David längs floden. Barn leker på stranden, fiskare går med små nät längs grunda ställen. En man spelar på en primitiv skalmeja, en annan slår på en liten trumma. En flock strykarhundar ligger vid vattnet, ett fyllo pissar precis där de slagit sig ned en stund, en hästdragen kärra släpar sig fram på den dammiga stigen. Mygg, skalbaggar, bromsar. Livets kaos omger dem. Det bränner i dem av trötthet, av klåda, av upphetsning. De får sova i skilda rum som köpmannen ställt i ordning åt dem. I gryningen smyger sig David till hennes rum, faller över henne som en uthungrad, de överraskas av en tjänstekvinna. Hon fnissar och vill vara med, David hindrar henne, Vigdis ligger plötsligt stilla och tänker: varför ser jag så många mörka fläckar i ljuset?

I köpmannens hus får hon sina första lektioner om kashrut, föreskrifter som bestämmer hur hon skall tillreda koshermat. Hon lär sig att partåiga idisslande djur får ätas, men inte uddatåiga; att det är förbjudet att koka en killing i moderns mjölk.”

Mer info om boken här.

 

 

 

 

 

24 reaktioner på ”En smakebit på søndag – Främlingen

  1. paulamerio

    Jag som älskar historiska romaner kan allt falla som en fura för denna. Man lär få lära sig ett och annat om judarnas levnadssätt, något som inte är mig så välbekant. Biblan här har den inte, men det går alltid att få hem som fjärrlån Tack för smakbiten och ha en skön högsommarvarm vårsöndag

    Liked by 1 person

  2. Jag får alltid en lite svindlande känsla när jag görs uppmärksam på något som hände för 1000 år sedan. Det är svårt att förstå att det fanns människor då också 🙂

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s