75-åriga deckarförfattaren Donna Leon still going strong

I början av juni utkommer den 75-åriga Donna Leon med sin 19:e bok (i svensk översättning) i sin samhällssatiriska deckarserie med den sympatiske kommissarie Guido Brunetti som huvudperson.

9789137150352

Som i alla hennes böcker i serien utspelar sig intrigerna i det charmiga Venedig och med Brunettis familj och hans arbetsplats i centrum. Stor plats tar kollegerna i polishuset och inte minst den listiga sekreteraren Elettra. Extra krydda i historierna utgör de typiskt italienska måltiderna som hans äskade Paula (universitetslärare) tillagar. Till lunch sveper man ledigt ett par glas vin och återgår därefter till arbetet.

Böckerna kan synas ganska harmlösa men ger med de olika intrigerna en god inblick i det samtida Italien med skandaler och korrumperade politiker och inte minst maffian.

Själv följer jag alltid med handlingen på en karta med Venedigs kanaler och trånga gränder när jag läser hennes böcker. Venedig är en mina favoritplatser om man kan vistas där någorlunda ‘off season’ så att säga.

003pm

Donna Leon född i USA fyllda 75 och har bott 30 år i Venedig. Hon var från början lärare i engelsk litteratur med Jane Austen som specialitet. Vad jag läst mig till talar hon märkligt nog fortfarande inte italienska. Hennes böcker finns översatta till 34 språk dock ej italienska. Hon vill vara anonym i Italien delvis tror jag beroende på hennes kritik mot det italienska korrupta samhället.

En dag blev de 30 miljoner turister som besöker Venedig för mycket. Staden har knappt 60 000 invånare! Donna Leon tog hon sitt pick och pack och flyttade till en liten by i Schweiz nära gränsen till Italien. Byn har 300 invånare och 300 kor! Hon besöker dock regelbundet Venedig för att insupa atmosfären och flanera utan att bli störd av bilar samt som jag förmodar få idéer till nya böcker.

Den senaste boken som utkommer på Forum bokförlag den 6 juni 2018 heter En fråga om tro – Iskallt mord i ett stekhett Venedig.

Förlagstexten lyder så här

Augustihettan är olidlig och kommissarie Guido Brunetti drömmer om att fly från Venedigs konstanta turisthorder. Men innan han kan ansluta till familjens semesterfirande i de svalare bergen landar ett avslöjande dokument om stadens domstolar på hans bord. En gammal vän misstänker att rättegångar systematiskt förhalas, ibland i flera år. Givetvis tjänar någon på det – frågan är bara vem.

Samtidigt behöver kollegan Vianello hjälp av Brunetti. Hans favoritmoster har hamnat i en bedragares garn på grund av sin starka tro på horoskop. Stora summor försvinner från hennes bankkonton och hon träffar regelbundet en mystisk ”rådgivare”.

 Här har jag skrivit lite mer om Venedig.

16 thoughts on “75-åriga deckarförfattaren Donna Leon still going strong

 1. Väldigt intressant! Och att du följer en karta då du läser – spännande!
  Skulle till Venedig en gång med min pojkvän från Nederländerna, men då vi såg hur lång kön av bilar in till stan var gav vi upp. Jag minns bara en massa vatten, utanför stan – antar jag.

 2. Har aldrig läst en bok av Donna Leon, men väl sett två tv-serier (om jag minns rätt) med Guido Brunetti i huvudrollen. Gillade den skarpt.
  Har varit i Venedig i september. Gillade staden – vem gör inte det, men ogillade fisklukten och de smaklösa pizzorna;-)

  1. Just i Venedig har jag ätit mitt livs godaste pizza. Så olika det kan vara. Men du har du verkligen sett dessa tv-serier i Sverige? Kan jag ha missat detta?

 3. Jag gillar verkligen dessa böcker, just det du nämner om måltiderna, småpratet, Elletra och andra detaljer. Ser fram emot den nya boken. I Venedig har jag varit en vår och det var underbart, jag fick beröm för min italienska, men jag har aldrig läst det språket. Är det dina egna fina bilder från staden?

  1. Är du en sådan där som bara flyter in i ett språk utan att ha läst det? Kul att du gillar Venedig. Många tycker det för mycket turister där och det är det. Gäller att komma dit en bra tid.

   1. Eftersom jag är tvåspråkig så tror jag att jag “lyssnar” och försöker förstå. Men självklart hjälper det att kunna några andra språk också, det finns ju likheter.

    Det slår mig att det nog var ca 20 år sedan jag var i Venedig, det känns bara inte så länge sen. Det var inte trängsel och köer någonstans. Vi var på operan bland annat och där minns jag att Brunetti också har varit. Skulle vilja dit igen men blir lite avskräckt av vad som skrivs om massturismen.

   2. Intressant att du är tvåspråkig. Det är alltid roligt att kunna språk. Förutom eng och tyska kan jag göra mig förstådd på fr och ita någorlunda. Undrar så om du kan förstår den speciella dialekten man talar i Venedig?

   3. Jag kan ju inte italienska och har ingen aning om vilken dialekt de som jag pratade med/lyssnade på hade. Bland annat guidades vi i en kyrka av en vaktmästare som berättade om en pågående utställning. Jag försökte förstå så gott jag kunde och tolkade för medföljaren. Nu känner jag mig så glad över att vi besökte Venedig när det fortfarande var oinvaderat.

 4. Svar: Ledsen att du får göra så många försök för att få till en kommentar hos mig. Hoppas i alla fall att du kopierar det du har skrivit och sedan klistrar in texten vid nästa försök (CTRL A – CTRL C – CTRL V. Det är ju som jag sagt förut WordPress om ogillar blogspot skarpt. Du är tyvärr inte den enda som har problem. Även jag har problem med att kommentera hos bloggare som har WordPress. Plattformen envisas ständigt med att byta min “identitet” och mina inloggningsuppgifter…

  Svar: Är helt säker på att jag såg Venedig-deckarserien. Men det var några år sedan.

  1. Tack bussiga BP. Så smart att kopiera texten i kommentarerna på blogspot. Det ska jag göra i fortsättningen. Man blir riktigt frustrerad ibland när det låser sig. Märkligt att TV-serien gått och jag missat den. Kan möjligen bero på att den var dålig och inget att lägga på minnet. Böckerna är inga jättehöjdare, mest kul för att de utspelar sig i Venedig som jag gillar. Håller alla tummar för Liverpool i finalen:)

 5. Pingback: Donna Leon – En fråga om tro – Seniorvinklat

Kommentera