Veckans ord- Minne

Detta är ett inlägg i gemsweeklyphotochallenge med veckans temaord minne som en utmaning att tolka på eget vis. Sanna håller i bloggutmaningen och sätter oss på prov med ett temaord för varje vecka.

Här finns också veckans övriga bidrag och även de ord som finns att tolka under årets alla veckor. Utmaningen är att med bild och text tolka ordet. Alla är välkomna att vara med och tolka orden på sitt sätt.

Ett minne jag har är efter mina föräldrar i form av en vinlista/matsedel från en fransk restaurang de besökte 1953. De åt en omelett här efter en alltför frugal fransk frukost på hotellet. Hur det kom sig att matsedeln ”följde med” vet jag inte. Den var ju inte särskilt attraktiv med fläckar och handskrivna korrigeringar. Om det var ett minne av något speciellt eller helt enkelt en ”souvenir” från en flott parisisk krog vet jag inte. Den ramades i alla fall in vid hemkomsten och hade sedan dess alltid en given plats i köket. Numera tycker man fläckarna och korrigeringarna är pittoreska och vittnar om äkthet.

Upptäckte att restaurangen Prunier  som vinlistan/matsedeln är från fortfarande existerar och verkar vara ett ganska mondänt ställe.

Vinlistan inom glas och ram

005pm

Baksidan med matsedel
039pm
Några detaljer
009pmpm008pmpm003pmpmpmpm013pm012pm011pm
Priserna är angivna i gamla francs. Valutan som fanns kvar tills 1959 i Frankrike.

 

30 reaktioner på ”Veckans ord- Minne

 1. Kul att se en meny och vinlista med priser i de gamla francsen. De fanns kvar de första åren under 50-talet när jag semestrade tillsammans med min bror och mina föräldrar i Menton några somrar. Minns hur ledsen jag var när 1000 francs blåste bort och som jag hade fått för att köpa glass till familjen.
  Ingrid

  Gilla

 2. Violen på Brandholmen

  Som vinvän blir jag helt lyrisk när jag läser vinlistan! Inget dåligt minne! Kul att listan är bevarad efter så många år!

  Gilla

 3. Ett helt suveränt minne! Å precis som du hade jag ramat in det! Nästan kult ju! Billigt var det ju inte på det stället, men det verkar vara en anrik restaurang, då den fortfarande existerar. Bara en sådan sak!

  Liked by 1 person

 4. Underbara minnen att ha kvar och det gick 100 gamla france på en ny visst var det så när det byttes har ngt gammalt minne att jag hört det då jag bodde i Paris på 90-talet och det var väl i början av 2000 talet dom sen gick över till euro ? lite kul att bara räkna om vad champange och viner kostade under 50-talet 🙂
  KRAMisAR

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s