På gång just nu – 18 april 2018

Ångtvätt
Det senaste tillskottet i mitt hushåll är en ångtvätt. Trött på att kläder och textilier man t ex handlar på nätet levereras med skarpa packningsveck som är omöjliga att pressa ut föll jag för en ångtvätt på extrapris.

Den kan förutom hårda veck användas till att fräscha upp och släta till gardiner, draperier, möbelklädsel, kuddar och mycket annat.

Man fyller den med vatten som värms upp. Man för munstycket över det som skall ångas och låter det torka. Kan verkligen rekommendera den.

Populärt med präster i TV-serier
Grundtemat i de aktuella prästserierna verkar vara att präster minsann inte är några nykterister.

Andra ledmotiv, åtminstone i de engelska serierna, är att handlingarna utspelar sig på 1950-talet och i några av de gudsförgätna charmiga byarna på landsbygden man inte kan se sig mätt på och där mord inte hör till ovanligheterna. Vi som sedan många år följer En plats på landet på TV8 känner till det mesta om dessa platser.

De karismatiska prästerna är långt ifrån några renlevnadspersoner utan har sina svagheter, vilket gör dem så “mänskliga”. De har också ett påfallande intresse och stor fallenhet för att lösa mordgåtor.

En av dem är ju långköraren Fader Brown som också handlar om tro och moral, men på ett mycket humoristiskt och spektakulärt sätt.

Huvudpersonen Fader Brown spelas av Mark Williams – en jovialisk katolsk präst som äskar god mat och dryck och är väl omhändertagen och övervakad av Mrs Bridgette McCarthy (Sorcha Cusack). Mark Williams känner alla Harry Potter-beundrare känner igen som Mr Weasley. Snart 70-åriga Sorcha Cusack är en stor och känd skådespelare man känner igen från en mängd roller. Man kan förstå att hon är glad över att få den här rollen på gamla dar!

Fader Brown är till den lokale polischefens frustration alltför ivrig och väldigt bra på och att hjälpa till att lösa brott, som han gör med mycket empati och humor.

Serien är baserad på G K Chestertons noveller.

En mer dramatisk variant av prästserie är Grantchester där även huvudpersonernas privatliv ges stort utrymme.

En av huvudpersonerna är kriminalinspektören Geordie Keating spelas av Robson Green som man känner igen från många engelska serier, t ex Mord i sinnet (baserad på Val McDermids karaktärer) där han spelade psykologen Dr Tony Hill.

Robson Green som även är sångare, låtskrivare och författare (bl a faktaböcker om fiske) är dyslektiker, vilket gjort att han måst avböja många stora filmroller.

Keatings har också ofrivilligt fått en medhjälpare i den unge och vackre kyrkoherden Sidney Chambers. Denne godhjärtade kyrkoherde ställer alltid upp för att hjälpa till att lösa en mordgåta. Hans stora svagheter är för övrigt att lyssna på jazz och att aldrig säga nej till ett glas whisky.

Den talangfulle skådespelaren James Norton har till och med studerat teologi på Cambridge så han bör vara insatt i religiösa spörsmål. (En roll i stark kontrast gör han i Happy Valley där han spelar den vidrige, ondskefulle och knarklangande psykopaten Tommy Lee Royce.)

Serien är baserad på romanen The Grantchester Mysteries av James Runcie.

I sommar kommer ännu en säsong att spelas in av denna i England mycket populära serie.

På en annan nivå ligger den ovanliga och mycket sevärda danska TV-serien Herrens vägar SVT1. Här lyfts frågor om tro och tvivel i dagens moderna samhälle. Har hittills sett två avsnitt som bådar för en intressant fortsättning.

Annorlunda handarbete
På Svensk Hemslöjds hittade jag några ovanliga handarbetskit som jag blev sugen på. 

Till exempel en börs  eller ett armband att brodera med tjocka ullgarner på tunt ulltyg.

Något helt nytt är broderikit med svenska hus! av grova ullgarner på plastcanvas.

Tips med diskmedel
Snåla på handdiskmedlet genom att använda en sprayflaska. Fyll den med lite diskmedel och resten vatten. Jättebra att spraya på när man bara diskar en kopp eller mugg eller rengöra något utan att använda för mycket diskmedel.

En mindre variant har jag till rengöring av glasögonen med en avklippt disksvamp.

17 thoughts on “På gång just nu – 18 april 2018

 1. Jag tittar också på Grantchester. Tycker den är så bra och det är otroligt vilken skillnad det är på James Norton i den här serien jämfört med Happy Valley. Det krävs talang för att kunna spela så vitt skilda roller och få det så trovärdigt som han gör. I Happy Valley avskyr man honom och tycker att han är vidrig. Men i Grantchester är det precis tvärt om. Där älskar man honom och sympatiserar med alla hans problem och svagheter. Robson Green är också en stor favorit som jag gärna följer serier där han är med. Engelska serier är överhuvudtaget överlägsna med sitt i regel lugna tempo men ändå otroligt spännande handlingar.

  1. Ja de är verkligen bra skådespelare bägge två. Norton har nog framtiden för sig. Han har redan spelat in andra stora roller, som man ännu inte kunnat se i Sverige. Håller med dig engelska serier är oftast väldigt sevärda.

 2. Man kan nästan alltid lita på engelska serier. Oavsett genrer. Välgjorda. I charmiga engelska miljöer.
  Bra tips om diskmedlet 🤗🤗

 3. Anki

  Ångtvätten verkar som en bra grej … en sådan ska införskaffas 🙂
  Jag ser gärna de här engelska serierna, men inte min make … så ja, då blir det inte av att jag tittar heller. Nu finns det visserligen två tv- apparater i huset, men det är inte kul att sitta ensam i köket och titta 🙂
  Kunskapskanalen har många intressanta program! Tack för tipset om polarhundarna.

  1. Kul att du nappade på ångtvätten och diskmedlet. Du får försöka få maken intressera sig för engelska serier. Låter trist att sitta ensam i köket och kolla. Tror det var du som från början tipsade mig om Kunskapskanalen.

 4. Ångare är bra. Kan användas istället för strykjärn om man inte är så petig. Jag ångar mina skjortor rätt ofta istället för att stryka. Bra också om man vill ha ett plagg flera dagar utan att tvätta emellan. Då kan man lätt ånga bort skrynklorna som blir.
  Herrens vägar har jag sett första avsnittet av. Det bådar gott.

 5. Ångtvätten blev jag verkligen sugen på ska se mig omkring efter en..
  Jag älskar engelska serier och som tur ör tycker även min sambo om dom så det blir aldrig något tjafs framför vår TV…

 6. Alltså den där ångtvätten visste jag inte ens att den fanns, tills jag såg expediten i Desigual butiken på Drottninggatan använda den. Frågade vad det var för något, så han förklarade. Nu har jag inte strukit nåt på minst 30 år (å du som tror att jag är präktig) och nya kläder tvättar jag alltid först innan jag sätter på mig dom. Så då är ju vecken borta;-)

  Det är alltså inte bara fotboll som vi har gemensamt;-) Robson Green är en av mina absoluta favon. Har sett varenda avsnitt av “Mord i sinnet” och självklart även Grantchester. Älskar dessa två tv-serier. Ser redan nu framemot nästa avsnitt av Grantchester. Father Brown har jag kanske sett två-tre gånger. Den är inte riktigt lika vass, då den påminner mig alltför mycket om Mrs. Marple.

  1. Kul att vi har så mycket gemensamt. Att tvätta nya kläder direkt är också en god idé inte bara för att få bort vecken utan få att få bort lukter mm. Undrar om man kan hitta Mord i sinnet någonstans? Skulle gärna se om hela serien så bra var den.

 7. Bra tips om att ha en sprayflaska till glasögonrengöring. Jag ska genast fixa en. Tack också för tipset om Granchester. Jag har funderat på att se den på TVplay men har inte kommit till skott. Övriga program som du tipsar om har jag inte tillgång till eftersom vi bara har 5 kanaler allt som allt.
  Ingrid
  PS. Jag har lagt till dig i min blogglista och hoppas att du inte har något emot det.

  1. Så bra att du kunde ha glädje av tipset. Jättetrevligt att få vara med på listan. Skall genast kolla om du är med på min. Ha en fin kväll!

 8. Verkar vara en användbar ångtvätt du investerat i. Diskmedel är bra till det mesta, men inte på glasögon om man har någon sorts behandling på glaset. Jag som haft glasögon sedan jag var fyra år har alltid tvättat med diskmedel och vatten, men optikern skrek stopp sist jag var där. Diskmedlet lägger sig som en hinna och sedan går inte glasögonen att får rena, och jag har ju märkt av detta men inte fattat att det var jag som orsakat det med att tvätta dem i diskmedel. Men har du inte behandlat dem med antireflex och solskydd så funkar det kanske? Tack för orden hos mig =)

  1. Jag har antireflexbehandlade glasögon sedan många många år. Har alltid använt diskmedel för rengöring och inte märkt av någon hinna. Diskmedel är ju annars vad optikerna oftast rekommenderar. Däremot om man använder fönsterrengöringsmedel på fönster blir det en hinna. Till fönstertvätt är det också bäst att använda lite diskmedel utblandat med mycket vatten.

Kommentera