På gång just nu – 11 mars 2018

Överdriven tandblekning
Jag stör mig på folk som har låtit bleka sina tänder – för mycket. Att man bleker sina tänder reagerar jag inte för, men när man tappar omdömet och låter tänderna bli alltför vita ser det löjligt ut tycker jag.

Berlusconi och Trump är två personer som inte kunnat sätta stopp för hur kritvita deras tänder fått bli. Läste ett intressant reportage om detta av Susanne Ljung i bilagan Dagens Nyheter Lördag (10 mars 2018). Susanne Ljung skriver:

“att le på bild är ett tämligen nytt fenomen. Att visa tänderna tolkades länge som brist på självkontroll, vilket bara fyllon, dårar och mindre begåvade ansågs lida av.”

Om TV-serier
Älskar TV-serien Shetland, naturen, karaktärerna och det lugna tempot i denna brittiska kriminalserie med kommissarie Perez spelad av karaktärsskådespelaren Douglas Henshall m fl.

Om man läser och följer Anne Cleeves böcker håller hon på och skriver sista boken i Shetlandsserien twittrar hon. Serien bygger ju bara på hennes karaktärer och inte på handlingen i böckerna.

Läs mer om serien här. Om Cleeves senaste bok i Shetlandsserien här.

För övrigt har jag sett en film och en serie som jag uppskattat mycket. Filmen är The Crown (Netflix), som handlar om drottning Elisabeth II:s liv.

Serien Allegiance (SvtPlay) har jag också haft stor behållning av. Så enormt välgjord, fantastiska skådespelare och jättespännande.

Sport
Det jag ser fram mot mest just nu är slutspelet i Champions League.

Böcker
Har just läst Pierre LeMaitres Camille. Den var så bra att jag genast börjar med hans bok Alex. Handlingen i hans böcker fångar en direkt. Man kan bara inte släppa dom. Välskrivna, lättlästa, oförutsägbara och så läskigt spännande.

På tur står John le Carrés Duvornas tunnel

Hans efterlängtade memoarer som bjuder på en unik inblick i de hemliga världar, privata och professionella, som gett näring till hans mäktiga författarskap. I svensk översättning av Klas Östergren. Allt enligt förlagets (Albert Bonnier) presentationstext.

Musik
Benny Anderssons Piano. Kan lyssna hur mycket som helst på detta pianospel.

18 thoughts on “På gång just nu – 11 mars 2018

 1. Hahaha, håller med om det där med tänderna. Det är inte snyggt med onaturligt vita tänder.
  Och serien Shetland älskar jag med. precis som du skriver så är det lugnet och naturen som utmärker serien i en tid när allt ska vara så stirrigt och gå undan så att man inte hinner se vad som händer. Då är brittiska serier som ett motgift för det här.

 2. Att Trump har blekt sina tänder har jag aldrig tänkt på. Däremot syns det hos Berlusconi, som jag undrar hur många plastikoperationer och hårtransplantationer han genomgått…

  Shetland och Champions League – håller helt med dig!
  John le Carré är min mans favoritförfattare. Vad heter boken på engelska? Letade efter omslaget du visade men hittar inte motsvarande med den engelska boktiteln.

   1. Japp, jag googlade lite till och hittade originaltiteln. Du vet min man är ju engelsman och älskar John le Carré, vilket jag också gör. Å engelska böcker läser jag aldrig som översättningar. Här är det originalspråket som gäller. Tycker man tappar alltför mycket i översättningar.
    Okej då, en japansk deckare läser jag då inte på japanska;-)

   2. Håller med – böcker är bäst på originalspråket. Det är ren lättja att jag inte läser le Carré på engelska, men Klas Östergren är en suverän översättare. Intressant att din man är engelsman.

 3. Oj, så bra att få några tips! Allegiance skall jag försöka mig på.Den har jag missat.
  Själv håller jag just på att kämpa mig igenom Camilla Läckbergs Häxan. Fick boken i present och tycker att jag bara måste läsa något av henne, eftersom hon är så omtalad. Den är förfärligt dålig och tjock dessutom. Synd, för egentligen är hon bra på att hitta på en historia, men någon redaktör borde ha strukit alla upprepningar och ovidkommande detaljer.
  Hade också tänkt komma igång med en ny stickning, men till min stora besvikelse har Ljungkvists garn på Odenplan upphört! Finns bara kvar i Farsta.

  1. Det var värst att garnaffären på Odenplan har upphört. Tror det bara var några veckor sedan jag var där. Var skall man handla garn nu? Han (Ljungkvist?) tog ju över affären efter sin mor. Trodde aldrig han skulle klara branschen, men ack så fördomsfullt av mig. Han blev en hejare på allt som hade med garner och stickning att göra. Det är näthandeln som tar över allt.
   Har också svårt för Läckberg. Förlagen har så himla bråttom att få fram böckerna att de slarvar med att gå igenom texterna ordentligt.

   1. Jag tror att den upphörde i januari. Jag tar nog och åker ut till butiken i Farsta och kollar, men det är ju alldeles för långt för dig. När jag sökte på nätet hittade jag ytterligare några fysiska butiker, som jag kanske tar mig till någon gång. Jag köper inte garn så ofta. Men det är nog som du säger, nätbutikerna tar över. Det passar inte mig. Jag vill nog känna på garnet och titta igenom mönstret innan jag bestämmer mig.

 4. Anki

  Instämmer om i överkant blekta tänder – inte alls snyggt!
  Shetland är verkligen en fantastisk serie – kanonbra! Jag är lat och min engelska är inte tillräckligt bra för att jag ska läsa engelska böcker på originalspråk … och fotboll är inte min grej 🙂

  1. När det gäller fotbollen går du miste om något. Du har andra sidan din natur och fotografering som stort intresse. Det ger kanske mer för välbefinnandet – än fotboll menar jag!!!
   Uppriktigt sagt tycker jag utbudet på TV är miserabelt, vilket är en av anledningarna till att jag intresserar mig för fotbollen. För den visas det hur mycket som helst av – i alla fall på vissa kanaler. Ha det så gott!

   1. Anki

    Så är det … ja med tv- utbudet alltså, men de kanalerna har inte vi 🙂 Däremot ser vi mycket på play- kanalerna. Kunskapskanalen gillar vi mycket.
    Ha en bra dag!

 5. Så interessant å lese om det du er opptatt av.
  Vi har iallfall ein ting felles, og det er at vi begge liker the Crown 🙂

  Ha ei fin veke.

 6. Jag stör mig nog mer på folk som bullar upp sina läppar. Helt obegripligt och onaturligt.

  Shetland är toppen och jag kommer att tänka på Peter Mays böcker som jag också gillar.

Kommentera