TV-serien Shetland fortsätter

Den sjätte säsongen av TV-serien Shetland börjar spelas in i mars 2020 enligt Douglas Henshall /kommissarie Perez på Twitter den 2 dec 2019.

Anteckning 2019-12-03 145445

shetland-islands-1001417_1920

Sedan serien startade för ett par år sedan har turismen ökat väsentligt till denna arkipelag där Atlanten möter Nordsjön.

Karaktärerna, det karga landskapet, det snabbt skiftande vädret och Lerwicks gråa stenhus samt inte minst de inte alltför blodiga och invecklade morden har gjort serien till ett uppskattat alternativ till de råa, blodtörstiga och tortyrnjutande psykopater vi matas med i många thrillers och deckare. Ett mord är givetvis alltid ett mord, men de känns något mindre bestialiska i denna TV-serie.

Dessutom är skådespelarinsatserna, som oftast i engelska skådespel, så enormt skickliga. Man uppfattar nästan personerna som verkliga och inte som skådespelare.

Ann Cleeves böcker ligger till grund för serien, men det är mest karaktärerna man känner igen. Handlingen i böckerna överensstämmer bara delvis med den i TV-serien. Själv föredrar jag TV-serierna framför böckerna, men böckerna är klart läsvärda.

Men om du vill läsa hennes böcker i Shetlandsserien så är de följande:

 • Raven Black (2006), sv. Svart som natten (2007)
 • White Nights (2008), sv. Vita nätter (2008)
 • Red Bones (2009), sv. Rött stoft (2009)
 • Blue Lightning (2010), sv. Blå gryning (2010)
 • Dead Water (2013), sv. Dött vatten (2015)
 • Thin Air (2014), sv. Tomma luften (2016)
 • Cold Earth (2016), sv. Mörk jord (2017)
 • Wild fire (2017), sv. Vild eld (2018)

Min recension av Ann Cleeves Tomma luften
Min recension av Ann CleevesMörk jord
Min recension C Ann Cleeves Vild eld

De finns en fantastisk hemsida om Shetland här.

Lite fakta om Shetlandsöarna

Befolkning och geografi
Shetlandsöarna består av ett 100-tal öar. Endast 15 av dem är bebodda. De tillhör och ligger ca 13 mil norr om Skottland. Invånarantalet är ca 22 000. Landytan är ca 1 500 kvadratkilometer. Alltså något större än Öland. Den största ön är Mainland med huvudorten Lerwick med ca 7 000 invånare.

lerwick-2382573_1920

Ekonomi och näringsliv
Med oljefyndigheterna på Nordsjön har ekonomin fått ett välbehövligt uppsving. Fiske av sill, makrill och lax är den stora näringsgrenen. Får ger ett magert och mycket gott kött genom betet av ljung och av salt gräs. Ullen är välkänd. Garner och stickade plagg (Shetlandströjor) utgör en stor inkomstkälla. Inkomsterna från turismen ökar.

Klimat
Somrarna är ljusa och svala. Vintrarna mörka och vilda. Det är ofta mycket blåsigt och vindar upp till orkanstyrka är inte ovanligt. Medeltemperaturen i augusti är 15 gr C. Det är frost ca 15 dagar på vintern. Norrsken ”Northern Light” är mycket vanligt särskilt under vinterhalvåret.

Språk
Språket (lågskotska) är starkt präglat av ordförråd och satsmelodi från de nordiska språken. Många orts- och platsnamn har påtagligt skandinaviskt ursprung.

Ur Språktidningen

”I dagens shetländska dialekt kan man höra spår av fornnordiska och senare norn, som talades fram till slutet av 1700-talet på Orkney- och Shetlandsöarna. Det visar ett nyligen avslutat projekt vid Stockholms universitet.

Dagens shetländska har till exempel främre rundade vokaler som påminner om svenskans ö och y.

Ett mönster som inte finns i andra skotska dialekter är att ju längre vokalen är i betonade stavelser, desto kortare är konsonanten och tvärtom. Ta till exempel de svenska orden back och bak. Vokalen är längre i bak än i back, men då är den efterföljande konsonanten kortare i bak än i back. Mönstret anses härröra från norn. Forskarna har dock iakttagit stora lokala variationer. I norr är mönstret mycket starkt, men det avtar söderut. Allt tyder på att norn levde kvar längst i norr.

I Shetlandsdialekten finns också en hel del tal på inandning. Det är även vanligt i svenskan och andra nordiska språk, särskilt på ord för ’ja’ och ’nej’. Möjligen har det spridits från Skandinavien till de brittiska öarna av vikingarna.”


 

12 thoughts on “TV-serien Shetland fortsätter

 1. Låter bra!
  Just nu tittar jag på den danska serien Badhotellet, som gått i 4:an. Har missat serien, men en bekant talade så entusiastiskt om den, att jag helt sonika köpte del 1. De andra delarna kommer jag nog se på SF anytime. Hur som helst, en underbar serie i all sin enkelhet. I fredagskväll, då jag var så nere efter det hemska dådet på Drottninggatan skingrade jag tankarna en stund med denna.
  Hälsningar
  Birgitta

 2. Säsong 4 går just nu i TV 4 och finns på deras playfunktion. De tidigare säsongerna får man försöka få tag i på annat sätt. Hyra, streama eller köpa.
  Kul att kommentarerna från mig tycks gå fram nu!
  Hälsningar
  Birgitta

 3. Pingback: Ann Cleeves – Mörk jord | Seniorvinklat

 4. Har nog sett alla tidigare serier och har väntat på den nya. Konstigt nog har jag inte läst böckerna. Men precis som du säger, engelsmännen är världsbäst på att göra deckarserier. Å så himla kul att serien har bidragit till ökad turism där.

 5. Ser fram emot att följa denna säsong. Gillar det karga klimatet och landskapet. Finns på min listar över länder att besöka! Böckerna har jag inte läst ännu – kanske de finns på bokrean??

  1. Det är landskapet som drar mest tror jag. Jag gillar också det lite långsamma tempot och dialekten. Böckerna borde finnas på rean. Men som sagt de går inte upp mot Tv-serien.

 6. Pingback: På gång just nu – Seniorvinklat

 7. Pingback: Ann Cleeves – Vild eld – Seniorvinklat

 8. Jag är ju tvärtom 😉 jag har läst alla Ann Cleeves böcker som kommit ut på svenska och jag gillar dem 🙂 jag är ju även ett troget fan av tv serien… men tycker nog att böckerna är bättre.

  1. Vad kul att du också läst och gillar hennes böcker. Läste just på Twitter att den senaste säsongen av Shetland som går just nu i UK anses vara ännu bättre än de tidigare. Kanske kommer du att ändra dig!?

Kommentera