En spionkarta från 1500-talet

Den här kartan är ganska känd och kallas för Ambrosius Thoms spionkarta och framställdes ca 1564. Den visar Mälardalen och farlederna in mot Mälaren och Gripsholm från Östersjön.

Det är en vackert handmålad karta. Man drar lätt på munnen och konstaterar att den som ritat den inte visste hur verkligheten såg ut. Men det var just det man inte skulle visa utan man skulle bara kunna orientera sig.

På den tiden hade man inga gamla kartor att gå efter och heller inga kartografiska metoder hur man skulle mäta eller lägga skala på en karta. Inte ens att norr borde ligga uppåt. Syftet med den här kartan var att visa möjliga vägar till Gripsholm. Alltså en riktig spionkarta. Nu kom den aldrig att användas som en sådan. Men den har blivit ett värdefullt dokument över hur man trodde det ungefär såg ut på 1500-talet.

1024px-Ambrosius_Thomas_spionkarta_1564 - Kopiapm

1. Stockholm 2. Vaxholm 3. Hörningsholm 4 Södertälje 5. Nyköping 6. Söderköping 7. Gripsholm 8. Uppsala 9. Sigtuna 10. Almaresträsket

Vad föreställer kartan?

Nu är det inte historien bakom kartan som är intressant. Det märkvärdiga är hur den ser ut och vad den visar. Man ritade inte många kartor på den här tiden. Just för att de inte skulle hamna i fiendens händer.

Kartan som är relativt stor (120 x 92 cm) är ett försök att visa Mälardalen och farlederna in mot Mälaren och Gripsholm från Östersjön. Väderstrecken är förvirrande med norr placerat till höger.

Östersjön ligger till vänster Mälaren i mitten. Den övre delen av kartan har fallit av. Södertörn med sin södra spets pekar åt vänster längst ner. Slottet Tre kronor, Storkyrkan och Riddarholmen (då Gråmunkeholmen) som visar var Stockholm är beläget.

Vidare ser man en väg som går mellan Stockholm och Södertälje. Hörningsholms slott på Mörkö med sunden Pålsundet (det övre sundet) och Skanssundet (längst ner) som i historisk tid var en militärstrategiskt viktig farled från södra Östersjön in mot Södertälje. Sunden har därför varit befästa och bevakade i flera hundra år. Landskapet har höjts med cirka 2,5 meter sedan dess! Pålsundet har alltså blivit mycket smalare och grundare.

Historien bakom kartan

Hertig Johan, sedermera kung Johan III, halvbror med kung Erik XIV, (bägge söner till Gustav Vasa) satt fängslad på Gripsholms slott i fyra år sedan han ”råkat i onåd” med sin halvbror.

En av anledningarna till att man satte honom i fängelse var att Johan gifte sig med den polska kungens syster, Katarina Jagellonica (Polen var Erik XIV:s arvfiende) och för att han ville återinföra katolicismen i Sverige. (Han var starkt påverkad av den djupt religiösa Jagellonica.)  I fängelset på Gripsholm blev han relativt hyggligt behandlad, eftersom han fick ha Katarina hos sig och fick läsa böcker. De fick tre barn under den här tiden (bl a Sigismund som blev kung av Sverige och Polen).

Man ville försöka få ut honom från fängelset och förberedde sig för en fritagning. Orsaken till kartans uppkomst är alltså en förberedelse till en fritagning av hertig Johan.

P.S. Johan blev sedan kung av Sverige och regerade i 24 år. Erik XIV blev ju sinnessjuk, avsatt och satt i fängelse sin sista tid. Han lär ha blivit förgiftad på order av sin bror Johan.

Kartans upphovsman

Upphovsman till kartan är en Hans von Wittmansdorf (1540-1596), en preussisk adelsman, och inte Ambrosius Thoms som man länge antagit. Kartan finns numera i Berlin.

Källa: Ulla Ehrensvärd Nordiska kartans historia, 2006
Kartan från Wikipedia

Uppdat 230205

13 thoughts on “En spionkarta från 1500-talet

  1. Håller med Minton! Kartan i sig är ett konstverk och historien bakom riktigt intressant. Dessutom påminner kartan faktiskt om ”konstnärligt” illustrerade turistkartor man fortfarande får i utlandet. Där finns heller inga väderstreck och skala. Jag tycker de är också vackra, men min man hatar dom, då han vill orientera sig, vilket såklart är helt omöjligt.

    1. Visst är kartan ett litet konstverk. Håller med om att den ser ut som en attraktiv turistkarta som är svår att orientera sig efter, men som är kul att ha som souvenir.

  2. Pingback: Mälarkarta som väggprydnad - Seniorvinklat

Kommentera