Hopplös mösstickare

Stickning har aldrig varit min starka sida. och kommer aldrig att bli. Hittade ett trevligt garn som jag ville sticka en mössa av. Snart blir det kallt tänkte jag och då kan vara bra med en käck mössa. I butiken verkar alla stickmönster lätta. Alla människor kan väl sticka sig en mössa. Utom jag uppenbarligen. Nu har jag repat upp för åttonde gången och garnet börjar bli rejält tufsigt.

Det börjar med resårstickning på 58 maskor för att ökas med en maska till 59 när man övergår till mönsterstickning. Mönstret skall vara delbart med tre. Alltså 59 delat med tre??? Redan nu är det något som är galet alltså. Om jag fubbar lite och ökar maskantalet så jag får det delbart med tre så stämmer det inte längre fram.

Jag stickade på i alla fall, vilket mot slutet innebar att när man skulle ha 44 maskor kvar hade jag 16!!! Det är så frustrerande för jag vill så gärna ha mössan.

Sista försöket får bli att jag fyller i alla maskor som de skall vara på ett rutat papper för att se om det verkligen går att få mönstret att stämma. Alltså jag förstår att det är jag som gör något fel. Tycker bara att efter åtta gånger borde jag förstå vad jag gör för fel, eller hur?

004pm

 

33 reaktioner på ”Hopplös mösstickare

 1. Jag är ingen expert på stickning längre men har varit. Det kan vara fel på mönstret vilket jag råkade ut för när jag skulle virka små skor. Efter ca 5 försök gav jag upp. Mössan med det garnet ser jättefint ut kanske skall ge mej på något liknande. Just nu har jag inte så mycket på gång. Syr en Tildadocka som skall flytta till Klagsham.
  Hoppas du fixar mössan.

  Liked by 2 people

 2. Jag stickade jättemycket förr, allt från lusekoftor till kramdjur, men fick sluta när ögonen började krångla tyvärr. Blir sugen att börja igen när jag ser din mössa. Jag skulle tro att det är som Minton säger att det är mönstret det är fel på. Det är absolut inget ovanligt att det är det. Det har jag råkat ut för oändliga gånger när jag stickat. Man får helt enkelt sticka på känn och försöka se på bilden i mönstret hur det ska vara. Lättare sagt än gjort när man inte är van tyvärr. Du har kanske någon du känner som kan hjälpa dig att få rätsida på det. Mössan ser jättefin ut.

  Liked by 1 person

  1. Det där med att det kan vara fel på mönstret verkar ju inte klokt. Då ska jag ha pengarna tillbaka. Jag har ingen i närheten just nu som jag kan erkänna för att jag inte klarar det och be om hjälp.

   Gilla

 3. Då jag inte kan sticka alls, kan jag inte hjälpa dig. Kan dock berätta att en kompis till mig gör egna stickmönster, men hon är civilingenjör, vilket alla som förstår sig på stickmönster uppenbarligen måste vara. För jag förstår dom inte. Hoppas det var en (klen) tröst för dig;-)

  PS Men färgerna är himla snygga. Kolla om man kan köpa en liknande mössa på nätet/iaffären;-) DS.

  Liked by 1 person

   1. Vissa saker hör till vissa perioder i livet, så är det i alla fall för mig. Både att sticka och att brodera är något jag har gjort en hel del, men inte känner någon längtan till längre.

    Apropå att du inte kan sticka? P.g.a värk eller varför? Är det ”bara” att det inte blir så bra/fint som du tänkte så är det träning det handlar om. Ingen är duktig från början. Tror inte jag heller skulle vara så duktig om jag försökte nu. 🙂

    Liked by 1 person

   2. Håller helt med dig om perioder i livet när man gillar att hålla på med vissa saker. Sticka kan jag så till vida att det blir jämnt och snyggt, men jag kan inte ta ut ett mönster uppenbarligen, får aldrig till masktätheten och framför allt jag kan inte montera det jag ev stickat.

    Liked by 1 person

 4. Det skulle reta gallfeber på mig. Har stickat sedan jag är 6 år. Skulle helst slita mönstret ur din hand och kolla om det är rätt eller om du kanske förstår något fel i beskrivningen. Hade gärna hjälpt dig. Så tråkigt.

  Liked by 1 person

 5. Jag skulle gå in i en garnaffär, helst där allt är köpt, och säga precis som det är! Fråga om mönstret så klart!
  Det brukar finnas gott om STICKcaféer i storstaden där du bor, där finns det stickkunnigt folk. Be o hjälp, ge inte upp!
  I min gröna ungdom stickade jag och sålde saker i en lite ”boutiqe” som en dam som jag kände hade i Gamla Stan. Jag gjorde egna mönster och var superbra på stickning. Efter att ha drabbats av utmattningsdepression runt millenieskiftet blev jag helt tappad bakom flötet. Kunde inte läsa, kan fortfarande bara sticka små enkla saker. När det kommer till en massa information att bearbeta blir det kaos i huvudet. Men jag stretar på. Har stickat en mössa, disktrasor och misslyckats med flera projekt… men det går framåt i små steg!
  Din stickning ser fin ut, läckra färger och värd att satsas på igen. Fullstor mössa denna gång! Önskar dig all lycka!

  Liked by 1 person

  1. Förstår att det måste vara fruktansvärt att drabbas så hårt och att det pågått under så lång tid. Mitt hjärta blöder för dig. Min stickning är en bagatell. Håller nu på med en halsduk efter eget mönster i stället. Ha det nu så bra du kan.

   Gilla

   1. Rart av dig att känna för mig, men jag är en i grunden glad och nyfiken människa och det hjälper mig vidare. Jag var sjukskriven i nio månader och gick tillbaka för att jag själv ville – det var inte så klokt men mycket långsamt så har allt blivit bättre. Nu läser jag böcker men långsamt går det. Men jag GÖR det!
    Ordna nu till det där med mössan! Jag tycker ju, som jag skrev här ovan, precis som din bloggvän Britta, gå tillbaka med allt och berätta!

    Liked by 1 person

  1. OK. Det gör jag gärna om det inte är till besvär för dig. Du får inte lägga ner för mycket jobb på det. Är övertygad om att om det är fel på mönstret ser du det omedelbart. Dessvärre är det nog mig det är fel på. Ska bara ut en sväng först. Här skiner solen just nu och det gäller att passa på. Beskrivningen kommer under em. Kram Eva

   Gilla

 6. Beundrar din envishet. Jag hade gett upp för längesedan eller bytt till ett annat mönster. Misstänker med bestämdhet att det är mönstret det är fel på. Inte alls ovanligt man får hitta på egna lösningar. Det kan ju i och för sig bero på att jag missförstår … Så där besvärligt ska det i alla fall inte vara.

  Gilla

 7. Jag har stickat en del. Förr ganska avancerade saker, men det blev aldrig snyggt, så jag slutade. Mönsterstickning undvek jag. Jag tror som många skriver, att det helt enkelt kan vara fel på beskrivningen (slarvig översättning?). Men tycker man att stickning inte är ens starka sida, borde man nog undvika mönsterstickning. Varför inte sticka en vanlig halsduk? Själv gör jag det just nu och gör det i mosstickning. Trevlig att ha då man slötittar på TV.

  Liked by 1 person

  1. Ja jag vet att jag borde undvika mönsterstickning när jag inte kan. Även om jag ignorerar själva mönstret och bara tar samma maskantal stämmer det ändå inte. Jag har också övergått till att sticka en halsduk av garnet. Jag stickar den i resår, men mosstickning hade nog varit bättre. Det är en räta och en aviga tror jag och så aviga på rätan osv på nästa varv?

   Gilla

   1. Ja, mosstickning är som du beskriver, men är nog lämpligast då du har enfärgat garn. Ger litet struktur. Det garn du tänkt till mössan är ju jättesnyggt och är kanske lämpligare i resårstickning. Ursäkta om jag lät litet beskäftig i min kommentar . När jag tänkte efter, så visst har du väl visat upp en jättesnygg poncho, som du gjort själv? Ser nu också att du fått bekräftelse på att det är inte dig det är fel på, utan mönstret.

    Liked by 1 person

   2. Ha ha ponchon ja. Den är virkad och det har jag inga problem med. Det värsta är att den där ponchon har aldrig kommit till användning. Just nu behöver jag verkligen en mössa. Men det handlar ju i grund och botten om att ha sysselsättning när man slötittar på TV som du så träffande skriver.

    Gilla

 8. Pingback: Mösstickning – hur gick det sedan? | Seniorvinklat

 9. Pingback: Egendesignad mössa och halsduk | Seniorvinklat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s