Gems weekly photo challenge 49 Veckans ord – Liten

Liten är temaordet för denna veckas utmaning. Det är Sanna som håller i denna trevliga gemsweeklyphotochallenge.

Liten är verkligen min minsta bok. Faktiskt pytteliten 3,5 x 3,5 mm.

Som yrkesverksam har jag sysslat en del med boktryck och typografi. Denna lilla ”souvenir” från Gutenbergmuseet i staden Mainz i Tyskland kunde jag därför inte motstå vid ett besök där för länge sedan.

Museet som är väl värt ett besök om man har intresse för gammalt boktryck och tryckpressar och allt fint som fanns före den digitala revolutionen!

Miniboken innehåller ”Fader vår” på sju språk (inkl svenska) i boktryck. Inbunden i skinn och med guldprägling. Den trycktes i Stuttgart 1963. Tyskt gediget hantverk!

 

 

27 reaktioner på ”Gems weekly photo challenge 49 Veckans ord – Liten

 1. Vilket helt underbart bidrag. Det lär nog bli svårslaget om man säger så. Skoj att läsa att du har en liknande yrkesbakgrund som jag. Har dock aldrig varit på Gutenbergmuseet i Mainz, men väl på pyttelitet Nässjö tryckeri på 1980-talet. Du vet där de satte ihop texter till böcker och tidningar med metallbokstäver i lådor. Otroligt fascinerande tyckte jag då och nu.
  Ett helt suveränt bidrag till temat som väckte många minnen kan jag säga:-)

  Liked by 1 person

 2. Helen

  Men vilken underbar, liten bok! Jag jobbade i över 20 år på ett tryckeri där de fortfarande hade kvar och ibland tryckte med blytyper när jag började. Det var fascinerande att se på när de som kunde satt ihop de bakvända bokstäverna till en sida med text.

  Liked by 1 person

  1. Ja det är inte klokt när man tänker på vilken utveckling som skett. Förstår att du har grafisk bakgrund och utbildning. Det syns på dina otroligt fina skapelser. Man blir så inspirerad av att se allt du gör och vill försöka själv.

   Gilla

 3. Violen på Brandholmen

  Åh, så fin! Den är då riktigt pytteliten! En gång hade jag ett lexikon i miniformat men jag tror det var en bamse i jämförelse med din lilla bok!
  Ha en fin vecka!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s