Östermalmshallens återuppbyggnad

Det finns många platser att älska i Stockholm. En av mina favoriter är Östermalms Saluhall, Östermalmshallen eller Hallen som många säger stod klar 1881. Man förstår att det var hög tid att börja renovera och rusta upp den gamla byggnaden med sin karaktäristiska tegelfasad.

Sedan den 14 april 2016 bedrivs saluhandeln i en paviljong på torget utanför. Denna tillfälliga byggnad tycker jag är ganska attraktiv och fräsch. Atmosfären och dofterna av kött, fisk och ost har dock inte hunnit bita sig in i byggnaden. Antalet besökare  har ökat från 30 000 personer i veckan till 45 000, vilket man kanske inte räknat med.

Själva renoveringen av gamla Saluhallen har försenats, men som ofta med gamla byggnader stöter man på problem man inte räknat med. Till exempel innehöll golvet en del arsenik. När man byggde huset lade man arsenik i fyllnadsmaterialet för att slippa skadedjur och saneringen av detta är en av många anledningar till förseningen av bygget.

Den nya hallen byggs ihop med fastigheten söder om byggnaden. De skall också bli två inglasade innergårdar med restauranger och en entré från Nybrogatan. Ett hotell skall också ingå i komplexet.

Om man kan återskapa den gamla hallens gemytliga atmosfär och originalitet återstår att se. Våren 2019 kanske det är klart.

12

15
Entrén från Sibyllegatan
14
Den tillfälliga “Hallen”

13

11
Entrén från Nybrogatan

Nedan några gamla bilder på Östermalmstorg och Saluhallen

1337bb29-f0f8-4a3e-9bf4-b7b7d73597b2
Foto Lennart af Petersens (1913-2004) Bilden tagen mellan 1960-1969 Stockholmskällan  Objekt-ID Fotonummer Fa 35437
066f1b04-23c2-40e0-b710-0e63602f2155
Foto Lennar af Petersens (1913-2004) Taget mellan 1960-1969 Stockholmskällan Objekt-ID
Fotonummer FA 35436
5b91d308-460e-4479-be32-70f027300aa9
Foto Lennart af Petersens (1913-2004) Tagen 1960-1969 Stockholmskällan Objekt-ID Fotonummer FA 35439

Övriga foton mina egna

9 thoughts on “Östermalmshallens återuppbyggnad

 1. Så fina bilder. Och de gamla bilderna är så mysiga. Det är alltid lika trevligt att se bilder från förr. De andas lugn och ro. Det är det svårt att hitta i dagens stressade värld.

 2. Anki

  Jag har ju aldrig varit där, men förhoppningsvis så blir det bra! Kul med de gamla bilderna – precis sådant jag jobbade med under mina sista år i arbetslivet när jag digitaliserade gamla bilder i uppdrag åt Stadsmuseet och Stadsarkivet i Norrköping.

  1. Men vad intressant. Du måste ju ha en enorm kunskap om sådana gamla bilder. Då förstår jag också att du är så duktig på foto. Du har säkert medverkat i uppbyggnaden av t ex Stockholmskällan som fick pris häromdagen läste jag. Från Norrköping finns det mängder av gamla fina foton kan jag tänka. Vilket kul jobb!

 3. Jag växte upp på Södermalm och fann Östermalm ganska exotiskt kan jag säga. Jag gillade att gå in i Saluhallen och glodde mer på de fina damerna än jag fördjupade mig i matvarorna.
  Jag var ofta ute på långa vandringar i huvudstaden under helger när jag inte hade något att göra. Jag tror att Saluhallen på Östermalmstorg var stängd på söndagar och att torget förföll ganska dött. Jag håller med någon annan som skrev om de gamla fotona, det är alltid så roligt att titta på dem!
  Tack för uppdateringen!

 4. Det är något speciellt med saluhallar. Nu var det länge sedan jag besökte Stockholm, men nästan vid varje besök blev det ett besök i Östermalmshallen eller Hötorgshallen. Imponerad av hur fin den provisoriska hallen ser ut att vara. Alltid kul med gamla bilder.

 5. Toppen inlägg.. Mycket av det du skriver visste jag inte ens om så roligt att läsa texter och se bilder från någon som ser samma byggnader som jag ser.. Förut har det bara varit Antonia som fotat här hemma eller som bor i närheten.. Då ser vi fram emot allt det nya sen…
  tack för informationen nu vet jag lite mer…

Kommentera