Skoinlägg/fotbäddar/ortopediska sulor kan vara räddningen för ömma fötter, knän eller ryggont

Ofta blir fotvalvet svagt och nedtrampat på grund av ålder eller slitage och behöver stöttas upp. Foten bör ställas in korrekt och med stödsulor kan man undvika felbelastningar.

feet-1538046_1920

Fotbäddar kan också vara bra i förebyggande syfte. Anstränger och belastar man fötterna mycket är det nog bra för många att prova ut ett par fotbäddar. Om inte annat så för att undvika problem i framtiden.

Har nyligen skaffat nya skoinlägg, eftersom mina gamla började bli tufsiga i kanterna och kändes nedgådda efter bara ett års användning!

Blev mycket positivt överraskad över att hitta en ny modell på sulor som är betydligt skönare än mina gamla. Här har utvecklingen gått framåt.

De ortopediska sulorna verkade framställda på ett annat sätt, dels var redskapen för själva utprovningen annorlunda, dels var “utproverskan” i det här fallet Åsa mycket professionell. Efter ett par dagars provtid märker jag stor skillnad mot de tidigare.

“Fördelen med vår patenterade sula är att den är väldigt tunn men ändå stabil och korrigerande. Dessutom är den individuellt gjuten efter specifik fot,” säger Torsten Balkefors i en kommentar till detta inlägg.

En annan tydlig skillnad på de nya sulorna är svikten. Tidigare gjordes de ganska plana på undersidan men de nya följer formen. Detta gör bl a att det känns mjukt när man går och man får svikt i stegen.

Några problem som kan påverkas direkt av foten mekanik:

 • Överpronation
  Benhinneproblem
  Ont i rygen
  Hallux valgus
  Knäsmärta
  Plantarisfascit
  Hälsporre
  Mortons syndrom
  Hälseneproblem

Den här patenterade sulan heter Balkefors Support och jag kan verkligen rekommendera den. (Nej jag är inte sponsrad. Rekommenderar bara saker jag själv tycker om och prövat på.)

Det är alltså en individuellt gjuten sula som både förebygger och korrigerar fel. Fotbädden är mycket tunn och smidig och kan användas till flera par skor. Dessutom har den längre hållbarhetstid – 2-3 år.

Så här går det till är man provar ut dem.

 • Först bokar man tid på nätet.

Värt att påpeka är att man bör ha skor med uttagbar sula. Man får sulorna med sig direkt, vilket ju är en klar fördel. Tekniken för utprovning är så effektiv att inget återbesök för efterkorrigering behövs.

 • Inledningsvis pratar man igenom vilka problem man har. Man får ställa sig på en glaslåda där foten och dess ledrörelser analyseras. Åsa pekade direkt på de ömma punkterna. Hon gav också goda råd och bra tips på vad jag kunde göra själv.

026

Artrosknän kunde hon inte göra något åt förutom att betona hur viktigt det är att hålla igång med sjukgymnastik och rätta rörelser. Muskler är en färskvara och måste ständigt hållas i trim.

Åsas förslag till åtgärd för min onda rygg som hade med “höftböjen” att göra var massage, vilket jag tyckte var väldigt sympatiskt!

019

 • Därefter fick jag klättra upp ett steg och ställa mig på en trälåda. Allt mycket stabilt uppbyggt och med ledstänger. Ett par ännu obehandlade sulor placerades i en värmeapparat i väntan på att formas efter mina fötter.

022

 • Sedan var det dags att kliva på två uppblåsta formkuddar som sjönk in under fötterna. Kudden formades precis efter min fot. Ett litet hålfotsinlägg behövdes och infogades separat på kudden för att formas in i inlägget. Foten ställdes rakt under knät och formen av mina fötter låstes.

024

Efter en stunds filande i “verkstan” var sulorna klara att användas.

Skillnaden är som sagts mycket stor mot mina gamla inlägg.

Tveka inte om du tror du skulle må bra av skoinlägg. Det kostar en slant ca 1 800 kr. Men you are worth it som det heter numera.

Kolla hemsidan fotkomfort.se

7 thoughts on “Skoinlägg/fotbäddar/ortopediska sulor kan vara räddningen för ömma fötter, knän eller ryggont

 1. Ja, håller med dig om att vi är värda ordentliga skor och SULOR. I det långa loppet är det en billig investering för hälsan. Mina rygg- och höftproblem som jag fick pga en Hallux Valgus försvann efter formgjutna sulor och träning i att våga belasta ömmande Hallux.

  1. H Valgus som lär göra så fruktansvärt ont. Så bra att det verkligen hjälpte med sulorna. Själv började få ont i höfterna men har märkt att de nya sulorna lindrat det. Många fler skulle behöva formgjutna sulor tror jag, men drar sig för kostnaden. Kanske landstingen skulle behöva bidra lite.

 2. En omsorgsfull och lockande beskrivning av inläggssulor på ett nytt sätt. För länge sedan hade jag knä- och höftproblem och läkaren sa, vi börjar längst ner med fötterna och ser vad som händer. Fick inlägg efter en avgjutningsprocedur och knäproblemen försvann. Inläggen har hunnit bli slitna, kanske dags att pröva inlägg från detta århundrade.

  1. Det vill jag verkligen rekommendera dig att göra om dina är så gamla. Du kommer att gå på små moln när du gått in dem. Jag märker att jag gått lite för mycket på mina nya och har fått träningsvärk! Man ska visst träna in sig på dem. Men som sagt har du så gamla inlägg är det dags att byta.

 3. Va trevlig att du gillar vårt koncept. Fördelen med vår patenterade sula är stt den är väldigt tunn men ändå stabil och korrigerande. Dessutom är den individuellt gjuten efter specifik fot. Tack för positivt omdömme.
  Hälsningar Torsten Balkefors Balkefors Support AB

 4. Pingback: På gång just nu – 12 april 2018 – Seniorvinklat

 5. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

Kommentera