Stallet som blev skulpturmuseum

Stallet som blev skulpturmuseum. Ett av Drottningholms flera museer rymmer en fantastisk och unik samling bronsskulpturer. Det är verk av den nederländske skulptören Adriaen de Vries.

Museet ligger mitt emot Drottningholms slott på andra sidan Ekerövägen på den s k Drottningholmsmalmen.

040pxpm

Öppethållandet är unikt – endast en dag om året får allmänheten tillträde. I år 2017 var öppethållandedagen den 27 augusti.

Dragonstallet var färdigbyggt 1815 för att husera dragoncorpsens ca 100 hästar. Dragoner var soldater som förflyttade sig till häst men stred till fots. Drottningholm var under en stor del av 1800-talet utbildningsplats för dragonerna.

Stallets bottenvåning bestod av ett enda stort rum med hästspiltor i i fyra rader åtskilda av två gångar. Man kan ännu idag se märken efter hästarnas sparkar och gnagande på pelarna trots de omfattande renoveringarna.

1024px-Museum_de_Vries_2011
Dragonstallet Foto Holger Ellgard Wikipedia

Efter att hästarna flyttat ut inhyste man under en tid ett hundratal får i lokalen. Det fanns förr en hel del får som betade i och kring Drottningholmsparken.

Under andra världskriget flyttade man hästarna ännu en gång för att de skulle utgöra en beredskapsstyrka i Drottningholm.

I början av 1950-talet magasinerade man Drottningholmsteaterns kulisser och en del möbler i lokalen. Det måste ha varit en syn när man drog kulisserna över vägen till teatern! Småningom kunde man flytta kulisserna till annan plats.

När man insåg att de värdefulla originalstatyerna av de Vries, som fanns uppställda på olika platser i Drottningholmsparken, började ta skada av väder och vind byggde man om den ena halvan av det gamla dragonstallet till ett museum för statyerna (1999).

I parken placerades i stället kopior. Kopior finns även i Prag i den fantastiska barockträdgården i fältherre Albrekt von  Wallensteins palats. Där kan man på informationsskyltar läsa att originalen rövades bort av svenskarna under trettioåriga kriget.

Det är ett mycket vackert museum som består av en enda sal med spröjsade fönster högt upp som ger ett ljust och luftigt intryck.

Dragonstallet ingår även i Drottningholms världsarv.

027pxpm
010pxpm
020pxpm

Adriaen de Vries
var internationellt verksam som skulptör född i Haag 1556 och död i Prag 1626. Man tror att han började utbilda sig till guldsmed innan han bytte inriktning.

Han flyttade till Italien och gick i lära  hos flamländaren Giambologna och studerade i Rom. Han blev hovskulptör hos kejsaren Rudolf II och fick uppdrag i både Florens, Milano, Turin, Rom, Augsburg och Prag (där han var mest verksam). Inget av hans verk finns i Nederländerna som var hans hemland.

De Vries uppfattas idag som en banbrytare inom barockens skulpturkonst. Samlingen i Dragonmuseet är den största i världen av de Vries skulpturer.

Adriaen_de_Vries
Adriaen de Vries 1612

4 thoughts on “Stallet som blev skulpturmuseum

  1. Intressant att få titta in i ett muséum jag inte hade en aning om och just den enda dag det är öppet på året. Uppgifterna om Adriaen de Vries gav mersmak. Härligt!

  2. Tråkigt att det bara är öppet en enda dag! Hur meddelas detta?
    Väldigt vacker lokal till bronsfigurerna – ljuset gör att de kommer till sin rätt.

Kommentera