Etiketter

, , ,

Nu blommar näckrosen i insjöar och dammar. Denna den största av Sveriges vilda blommor (10-20 cm). Enligt sägnen har den namnet efter att man förr(!?) trodde att näcken gömde sig under bladen. Visst är det lite skrämmande när man känner den stryka runt benen när man badar.

Det finns tre inhemska näckrosor; den vita, den gula och den röda – Tivedennäckrosen.

Släktnamnet Nymphaea härleds enligt en grekisk legend till en vattennymf som var förälskad i Herkules. Kärleken förblev obesvarad och nymfen dog av hjärtesorg och förvandlades till en vit näckros. (De hade det inte lätt på den tiden heller!)

Den vita näckrosen har substanser som påverkar och stimulerar hjärtverksamheten ungefär som Digitalis – fingerborgsblomman. Lokala svenska namn på näckrosen är enligt uppgift från Wikipedia abborrgräs, lava, sjöblad, sjöblomm, tjärnrosur och värmblad.

Näckrosor associerar man ofta med Claude Monets naturmålningar som i sin trädgård i den vackra byn Giverny (ca fem mil nv om Paris) odlade mycket blommor för att ha motiv till sina tavlor.

monet-18578_1920

I sin trädgård lät han anlägga dammar i vilka det bland annat planterades röda näckrosor. I en artikel i Sv Botanisk Tidskrift 2005 kan man läsa att anlagen till dessa röda näckrosor kommer från sjön Fagertärn i Tiveden där den upptäcktes i mitten av 1800-talet.

DSCN2857pxpm

Fagertärn

 

1024px-Eriksbergnäckrosor

Röda näckrosor vid Eriksberg

I Bergianska trädgården i Stockholm finns flera tropiska näckrosor att beskåda bl a Jättenäckrosen (i Victoriahuse)t som finns naturligt i Amazonflodens biflöden.

Bladen på den blir upp till 2,5 m i diameter och blomman 40 cm i diameter. Den blommar på nätterna och slår ihop sig på dagarna. Här finns bild på Jättenäckrosen och info om när man kan besöka Bergianska och se den blomma i augusti.

gardens-monet-1279053_1920

Claude Monets damm i trädgården i Giverny

gardens-monet-1279053_1920