Mina topp 5 i Danmark del 4 (av 5) Rungstedlund

Mina topp 5 i Danmark del 4 (av 5) Rungstedlund. Detta handlar om mina favoritplatser på Själland i Danmark utmed den vackra och kända Strandvejen. Med tåg på Kystvejen mellan Helsingör och Köpenhamn.

Det är inte särskilt långt till någon av platserna om man utgår ifrån Köpenhamn eller Helsingör. Om man åker tåg får man räkna med promenadavstånd från tågstationen (tågstationen heter Rungsted Kyst) Karta här .

Karen Blixenmuséet
Huset där författarinnan Karen Blixen föddes och där hon senare bodde från 1931 (då hon återvände till Danmark från Afrika) till sin död 1962.

Karen Blixen skrev bland mycket annat Den afrikanska farmen (Mitt Afrika – som film), Babettes gästabud, och Vintersagor. Hennes eget liv är en säregen historia.

Mina topp 5 i Danmark del 4 (av 5) Rungstedlund

Rungstedlund är belägen invid strandvägen med ett välbevarat hus som innehåller ett tilltalande museum med bibliotek, arkiv och galleri mm över Karens liv och författarskap. Om man inte varit intresserad av henne tidigare kan man inte undgå att bli det här.

Parken och omgivningarna är helt förtrollande. Där finns växtodlingar och ett fågelreservat och man kan ströva omkring där och njuta i många timmar.

Blomarrangemangen – små konstverk

Det som bland annat gör besöket till ett oförglömligt minne är de fantastiska blomarrangemangen. De är något av museets signum. Det är fantastiskt vackra blombuketter i alla rum. En person är ansvarig för dessa arrangemang, men det är Karens ande som svävar över kompositionerna.

Karen kunde många timmar åt att plocka och skapa buketter. Tidiga morgnar var hon ute iklädd endast nattlinnet och plockade blommorna.

De ofta asymmetriska och okonventionella buketterna är konstfullt uppbyggda i olika former och noga genomtänkta färger beroende på var de skall placeras. En del har en platt baksida, en del helt runda medan andra ligger ner. Vissna blad som fallit ur ingår i skapelsen.

Maken friherre Bror von Blixen-Finecke

De flesta som känner till Karen Blixen vet att hon led av syfilis och att man trodde hon blev smittad av sin make svensken friherre Bror von Blixen-Finecke.

Boken

I boken Blixen& Blixen – Bror Blixen, kvinnorna och förlusterna av Björn Fontander, utgiven 2004 kan man läsa att det kanske inte alls var han som var upphov till syfilisen.

Boken är en initierad och underhållande skildring av Karen Blixen född Dinesen och framför allt hennes man baronen storviltsjägaren och äventyraren.

Boken ger honom viss upprättelse där filmen Mitt Afrika tar heder och ära av denne varma och humoristiska människa, som trots sitt äventyrliga och leverne var en mycket uppskattad och omtänksam person enligt samtida vittnen.

5 thoughts on “Mina topp 5 i Danmark del 4 (av 5) Rungstedlund

  1. Tänk att jag aldrig varit på Blixenmuséet fast jag jobbar i Köpenhamn. Fast det är nog därför. Orkar inte över bron när jag slipper på helgerna efter alla sena tåg hela veckan. Nu har dottern skaffat bil och är sugen så kanske blir det mer.
    Du verkar gilla växter så jag tipsar om Hørsholms Arboretum om du inte varit där. En utflykt jag gjort med jobbet: http://ign.ku.dk/arboret-hoersholm/

  2. Pingback: På gång just nu - den 23 augusti 2022 - Seniorvinklat

Kommentera