Austinrosor in my little rosengarden

I min trädgårdstäppa har jag planterat  Austinrosor. Lady Sharlotte och Leander – 3 ex av vardera. De är inköpta on line från  Flora Linnea i Helsingborg.

Den kände engelsmannen David Austin (f 1926-) har odlat fram de mest bedårande rosor. Han korsade gammaldags buskrosor med moderna rabattrosor. Det mest fantastiska med hans ljuvligt doftande charmiga rosor är att de blommar om hela sommaren. Austin har lanserat över 200 sorter. Austinrosorna är härdigare, friskare och mer motståndskraftiga än de flesta andra moderna rabattrosor.

De flesta sorterna lär gå utmärkt att odla i kruka (ja vi får väl se!?) om den är minst 35-40 cm och med lecakulor i botten. De kräver dock minst sex timmar sol om dagen, jättemycket vatten och gödning behövs för att de skall remontera.

Austins rossorter har ofta fått namn efter bl a  familjemedlemmar, historiska händelser, brittiska författare, särskilt Shakespeare och Chaucer.

Så här ser de ut idag.

Lady of Shalott som enligt Flora Linnea
“verkar vara en av de mest robusta och härdiga av Austins rosor. Den har också mycket bra motståndskraft mot sjukdomar och remonterar ovanligt mycket under hela säsongen. Knopparna har en mörkt orange-röd ton. När blommorna är utslagna har ovansidan av kronbladen en varm laxrosa nyans som står vackert mot den gyllengula undersidan. Doften är en angenäm varm terosdoft med inslag av kryddat äpple och klöver. Lady of Shalott bildar snabbt välväxta buskar med lätt bågböjda grenar. Rosen är uppkallad efter en av Lord Alfred Tennysons favoritdikter med samma namn.Återblommande. 1,3 x 1,2 m. Zon IV”

Om Leander säger Flora Linnea
“Enligt vår uppfattning en av de absolut bästa Austinrosorna. Vi kan dekorera bordet med blommor ända fram i oktober månad och Leander är en av de mest uppskattade rosorna vid Sofieros stora trädgårdsfest i augusti i Helsingborg. Det är en härdig, frisk och robust ros med en underbar kombination av aprikosfärgade blommor och mörkgrönt bladverk. Bildar snabbt en stor buskros med blommor i kvastform. Doften påminner om sommarbär, i synnerhet hallon. Denna ros från 1982 är förälder till många nya Austinsorter såsom ’William Morris’, ’A Shropshire Lad’, ’Geoff Hamilton’ och vår egen favorit ’Crown Princess Margareta’. Prova att plantera den tätt som häck – det kommer att väcka uppståndelse! Uppkallad efter en rollfigur i en av Shakespeares pjäser.
Blev tvåa i omröstningen om årets ros i Sverige 2010.”

Ni kan tro det är spännande att se om de kommer att motsvara förväntningarna…

Här är några fler bilder hämtade från  David Austin Roses Gallery att inspireras av

Mannen bakom verket
David C.H. Austin -- David Austin Roses Limited


9 thoughts on “Austinrosor in my little rosengarden

  1. Älskar när saker och ting har en historia bakom sig, kollade in siten du handlat från och där finns onekligen massor! Vilka färger har du köpt?

      1. ja verkligen, såg en mörklila ros med mycket doft som kanske får resa med ner till Béziers! 🙂
        ser fram emot att få se hur era växer och till nästa år skall det nog ha hänt en hel del, hälsa och ha en go kväll.

  2. Vilka underbara beskrivningar! Lycka till med dina inköp. Lite sugen blir man allt. Men eftersom jag inte har gröna fingrar eller är speciellt tålmodig , låter jag bli.

Kommentera