Sommarläsning

För andra gången denna säsong har jag inhandlat en trave böcker i bokhandeln i stället för att låna dem på biblioteket. Den första finns presenterad i mitt inlägg Påskkrims.  En sådan här hög böcker på nattduksbordet ger en härlig känsla. För mig är det en trygghet att veta att jag varje kväll har något att läsa när jag går till sängs.

Mitt urval denna gång grundar sig på några bokbloggare jag har följt en tid samt på baksidestexterna. Egentligen föredrar jag att inte läsa vad någon annan tycker och skriver om en bok. Särskilt inte när man redogör alltför noggrant om handlingen och händelseutvecklingen. Intrigen vill jag läsa själv. Att skriva en recension är en konst i sig.

Detta blev mina val.

017pxpm

Jane Gardam – En engelsk gentleman


Hilary Mantel (som skrev de fantastiska historiska romanerna Wolf Hall 1914 och uppföljaren  För in de döda 1915) som filmades. säger om Gardams bok ”Skarp, mänsklig och underbart rolig, hon är av våra allra finaste författare.”

PS Jag håller på och läser den just nu och har hittills inte blivit besviken. Långt ifrån.

Håkan Nesser – Nortons filosofiska memoarer


Nesser har skrivit en hyllningsbok till sin hund. (90 sidor, pocketformat). Man har ju följt den här hunden på avstånd genom åren.

Tom Rachman – De imperfekta


Föll för Värmlands folkblads uppfattning på baksidan av boken
”Det är ljuvlig läsning. Det är stilistisk njutning. Det är nyanserat och intressant. Det är alldeles vanliga människor som beskrivs så ovanligt bra att jag får en större förståelse för livet.”

PS Min syrra har läst den och fullkomligt älskar boken.

Katherine Webb – Italienska nätter


Kanske inte riktigt min cup of tea. Det är mest nyfikenhet som fick mig att välja denna.
Citerat från baksidestexten. ”Året är 1921. Unga, osäkra Clare Kingsley reser genom södra Italiens brända landskap på väg till den lilla staden Gioia del Colle. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.”
»En mustig, spännande historia med stundom kittlande kapitelavslut och lite oväntad upplösning.« säger Bibliotekstjänst
Så här skriver en bloggare som jag följer om den i bloggen Johannas deckarhörna

Augustin Erba – Blodsbunden


Skall vara ”en självutlämnande och episk familjekrönika om att aldrig förlora hoppet om en bättre värld. Med stor närvaro och svart humor tar sig Augustin Erba frågor om arv, familj och frihet. Denna gripande berättelse tar avstamp i hans eget liv.” Låter som en härlig sommarläsning tycker jag.

Robert Harris – En officer och spion


Tyckte så mycket om Harris Konklaven att jag tveklöst valde denna. Handlingen rör den så uppmärksammade Dreyfusaffären i Paris på 1890-talet. Under min skoltid fick man läsa mycket om detta.


Per J Andersson – För den som reser är världen vacker 

Denna har jag inte fått tag i ännu, men har fått den rekommenderad av en bloggväninna  Pensionären på ön

Så här skriver Lars Linder i DN – Vagabondliv. Tankeväckande essä om resandets konst: ”Andersson skriver ungefär som han reser, utan given färdplan, han strövar intresserat genom sitt ämne och blandar tankar med minnen av platser och upplevelser, främst Indien men också den ö han trots sin rastlöshet alltid återvänder till: Naxos i den grekiska arkipelagen.”

5 reaktioner på ”Sommarläsning

  1. Kul att mitt tips om reseboken väckte ditt intresse. Jag har försökt läsa någon bok av Webb, men lyckades aldrig komma igenom hela boken. Minns inte vad det var och inte varför jag inte klarade av den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s