Några personliga bokomdömen

book-520610_1920

 

Lucia Berlin – Handbok för städerskor
Alla etablerade recensenter höjer detta verk till skyarna. Berlin, amerikansk författare (1936-2004). Hon avled alltså innan hennes samlingsvolym med noveller publicerades i USA 2015. Hon har jämförts med John William Stoner. Mitt omdöme om Stoner. Jag har inte läst hela samlingen ännu. Det tar tid att smälta varje novell. Detta är en stor författare som det vore förmätet av mig att fälla repliker om. Jag vill bara säga: Läs den…

Unni Lundell – Där Satan har sin tron
Nyfiken på den norska storsäljande deckardrottningens alster kan jag utan att skämmas berätta att jag slutade läsa boken efter beskrivningen av ett horribelt tortyrredskap. I förvissning om att jag skulle behöva läsa om människor som skulle tvingas utsättas för denna ”tortyrtron” valde jag att övergå till en annan bok i min boktrave. Lundell må vara populär, en stor stilist och ha psykologisk skärpa. Jag tycker inte man behöver ta till sådana övervidriga medel läs:redskap för att skriva en deckarhistoria.

Michail Zygar – Männen i Kreml. Inifrån Putins hov
En flyhänt skriven skildring av hovet kring Putin. Männen i Kreml låter sig intervjuas av Zygar som skickligt beskriver Putins utveckling till härskare i ett samhälle där allt måste godkännas av honom personligen. Männen i Kreml tävlar om hans gunst och välvilja och Putin själv är fånge i sitt eget system. Lättläst och avslöjande och mycket aktuell.

Melanie Raabe – Fällan
Intressant med en tysk thriller för en gångs skull. En kvinnlig författare med svåra fobier, som till exempel gör att hon aldrig lämnar sitt hem försöker gillra en fälla för sin systers mördare. Men nej den blev inte bra. Historien blir aldrig spännande dels eftersom den är lite förutsägbar, dels blir det för mycket och för utdraget. Faktiskt lite överkonstruerad och tråkig.

Robert Harris – Konklaven
Detta är en riktigt bra bok. Harris kan konsten att berätta och göra en spännande historia. Dramatiken ligger i valet av en ny påve. Många kandidater presenteras och spänningen stiger efter varje röstning. Utan att behöva ta till några överdrivna medel men med en djup kunskap om procedurerna och politiken i den katolska kyrkan för Harris den spännande handlingen framåt till ett mycket oväntad upplösning.

 

005560pxpm

6 reaktioner på ”Några personliga bokomdömen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s