Etiketter

, , ,

760pxpm

Äppelgenbanken i Ekebyhov
Ekebyhovsparken är ett fantastiskt område alldeles intill Ekerö centrum. Herrgårdsbyggnaden, Ekebyhovs slott, har anor från 1600-talet. Här anlades i början av 1900-talet en plantskola med bland annat många äppelträd. 1998 tillkom en äppelgenbank med ett 50-tal äppelsorter. Det finns till och med en lokal sort Gylling som man har odlat fram här.

Historia
Äpplen – vildapel har man använt och ätit sedan forntiden i Sverige. Under medeltiden förde munkar med sig ädlare sorter, kunskapen om odling och konsten att ympa. På 1300-talet hade äppelodlingen nått sådan omfattning att man kunde straffas om man ”pallade äpplen”.

Ekerö – Stockholms Kivik
Det finns dokumenterat på en karta att äppelodling bedrevs på Ekerö på 1640-talet. Särskilt under 1940-talet var äppelodlingarna på Ekerö välkända och betraktade som Stockholms Kivik. De flesta av dessa trädgårdar är numera nedlagda. Den välkända ca 700 meter långa allén till Ekerö kyrka anlades 1895 med den tidens bästa sorter.

024950pxpm

Så här ser det ut i mitten av april. Jag skall försöka dokumentera några av sorterna med blomning, frukter och smak vad det lider och försöka lära mig mer om olika äppelsorter
Görel Kristina Näslund en av Sveriges kunnigaste pomologer har en blogg om äpplen som är väldigt trevlig, informativ och intressant. Där finns ALLT om äpplen.

Ekerö kommuns hemsida finns mer att läsa om äppelgenbanken i Ekebyhovsparken.