Tid för Lunnnefåglar

Detta bildspel kräver JavaScript.

I väntan på varmare väder kan man med fördel häcka framför PC:n e d och titta på Lunnefåglarna som sedan ett par veckor anlänt till Shetlandsöarna från Nordatlanten där de tillbringar hösten och vintern.

Shetland.org finns fantastiska web-kameror där man kan titta på dem. Just nu visar de sig särskilt på kvällarna vid 8-9-tiden.

Lunnefåglarna ¨the puffins¨ tilldrar sig det största intresset, men det finns så mycket mer att tilltalas av på dessa kameror. Livet i centralorten Lerwick, den förvånansvärd aktiva flygplatsen, det hastigt växlande väderlekarna, sälarna i hamnen, kryssningsfartygen när de lägger till för ett dagspass och inte minst just nu puffinsarna.

Oemotståndlig söta och snälla står de på klipputsprång och tittar med sina stora oskyldiga ögon på vad som händer runtomkring. De börjar snart para sig och då kan man se dem lunka in och ut ur sina hålor till bon.

De lägger bara ett ägg, som kläcks efter 40 dagar. Efter 1 ½ månad lämnar föräldrarna boet, och då får ungen klara sig själv ett tag. Som tur är rör det sig bara om ungefär en vecka. Under tiden växer vingarna till sig, och en dag ger den sig ut i världen på egen hand enligt SvTs Djurfakta.

Läs mer På spaning efter lynnig lunnefågel i Dagens Nyheter 23 april 2017 av Simon Sarnecki.

 

Bilderna i bildspelet ovan kommer från Pixabay.

2 reaktioner på ”Tid för Lunnnefåglar

  1. Vad glad jag blev att se det här bildspelet 🙂 Av någon anledning är jag så förtjust i just Lunnefåglar. De fanns med i en bok av Enid Blyton som jag läste som barn, jag tror att den hette Äventyrens hav, och jag älskade (gör fortfarande) omslaget på den boken på grund av Lunnefåglarna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s