Påskekrim

005560pxpm

Har unnat mig en packe nyinköpta böcker till påsk. Flytt på gamla dar, iordningställande av ett litet radhus och tillhörande trädgård har satt sina spår. Kroppen behöver vila och avkoppling. Väderprognoserna för påskhelgen gör läsning till ett förstaval.

Är vanligtvis en flitig låntagare på biblioteket, men denna gång ratade jag de gulnade, tummade och ibland matfläckade låneexemplaren och besökte bokhandeln. Det blev bland annat några ruggiga deckare som avkoppling! från verkligheten som ju ändå är hemskare än vad spänningslitteraturen kan hitta på.

Unni Lindell den 60-åriga norska deckardrottningen har jag ännu inte läst något av. Hon lär vara en god stilist och skapa överraskande intriger. Det skall bli spännande att läsa hennes Där Satan har sin tron.

Melanie Raabe är en tyska som vunnit pris för årets kriminaldebut. Har aldrig hört talas om henne. Fastnade för denna baksidestext på boken Fällan om huvudpersonen som just gett ut en bok: När boken publiceras ger Linda en enda intervju, I sitt hem. Och intervjuaren är den enda person som vet mer om fallet än hon gör, som vet vad som faktiskt hände den där natten…(Lindas syster blev brutalt mördad för tolv år sedan. Mördaren åkte aldrig fast, men Linda såg honom.)

Den tredje boken är av Michail Zygar Männen i Kreml inifrån Putins hov. Titeln talar för sig själv. Författaren är journalist och har lyckats få en hel del intervjuer med ledande ryska politiker och beslutsfattare. Resultatet skall vara en skildring av spelet i maktens korridorer och om blivit en internationell succé. Jag ser mycket fram emot att läsa denna bok som lär vara en bladvändare.

Lucia Berlin Handbok för städerskor har jag länge velat läsa. ”Lyckliga ni som har den här läsningen framför er” läser jag i Svenska Dagbladet. Lucia avled 2004 och boken är en novellsamling där hennes eget liv ger stoff till novellerna. Man lär bli helt betagen. De recensioner jag har läst om denna bok är så överväldigande att man bara måste läsa den.

En bästsäljare är Robert Harris Konklaven där miljön är Sixtinska kapellet med etthundraarton kardinaler från hela världen som samlats för att utse en ny påve. Harris ger inblickar i denna slutna värld. Boken lär var så spännande att man knappt kan lägga den ifrån sig. The Times skriver om Harris som Den intelligenta thrillerns mästare.

Påskhelgen kanske inte räcker till för att läsa alla fem böckerna, men känslan av att ha en hel trave olästa böcker är fantastisk.

2 reaktioner på ”Påskekrim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s