Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod

Även om man som ung gärna vill tro att ungdom är ett permanent tillstånd blir det snart uppenbart att så inte är fallet. Åldras är något vi alla gör hela tiden. Ju äldre man blir desto fortare går det. Här är några saker jag själv försöker ha i fokus för att kunna åldras med stil, behag och jämnmod helt enkelt för mitt eget välbefinnande. Hoppas något kan inspirera andra.

Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod


Hållning och fötter

Här gäller det att inte låta eventuella krämpor ta övertaget.

Sträck på ryggen
Det finns speciella rörelser man kan träna för att förbättra sin hållning. Det kan hjälpa att bara tänka på att sträcka på ryggen och iaktta sig själv hur man går och rör sig för försöka rätta till sin hållning.

Gå avspänt
Bekväma skor är ett måste för att kunna gå smidigt och avslappnat med snygg hållning. Når fötterna mår dåligt syns det på hela kroppshållningen och ofta märks det på humöret. Värt att anstränga sig lite extra för att få tag i bekväma skor. Det är verkligen inte lätt att hitta bekväma skor som också är snygga.

Läs även: Snygga skor för ömma fötter och/eller Skoinlägg/fotbäddar/ortopediska sulor kan vara räddningen för ömma fötter, knän eller ryggont.

Fötter sommartid är ett särskilt kapitel som behöver extra omvårdnad och tid. Skor med öppen tå och/eller häl kräver fräscha fötter. Jag brukar redan i början av sandalsäsongen kosta på mig en fotbehandling på salong och därefter försöka hålla efter dem.

Recept på ett billigt och välgörande fotbad.

Tänder och munhygien


Friska tänder gör mycket för utseendet och har det visat sig är jätteviktigt för hälsan. Det gäller att ha skaffat sig en bra tandläkare, som regelbundet kallar till kontroller.

Hår


Ett välskött hår gör mycket för utseendet. Det gäller att ha en bra frisör som inte klassar in en i något pensionärsstuk utan tar hänsyn till vad man passar i och vilken typ man är.

Jag unnar mig lyxen att färga håret, eftersom jag inte passar eller tycker om grått hår. En del blir dock vackrare med grått hår så det är individuellt. Jag har alltid en stående tid (med ca 7-8 veckors mellanrum) för att inte riskera att behöva vänta för länge mellan besöken.

Det finns numera en mängd olika produkter att täcka utväxten med från puder till spray

Hy


När hyn börjar tappa glansen och spänsten kan man ta hjälp av kosmetika. BB-eller CC-cremer är lättapplicerade dagcremer som gör hyn slät, lite färgad och ger lyster.

Ihop med läppstift, lite penna på brynen och kanske lite rouge blir det ett riktigt lyft utan att se för sminkat ut.

Jag brukar också kosta på mig att låta färga bryn och fransar på salong då och då.

Se även: Tips på hudvård och make-up för seniorer

Händer och naglar


Det tar tid att att hålla sina händer och naglar välvårdade. Om man vill använda och trivs med nagellack ger det en personlig touche. Själv tycker jag att ådrade och rynkiga händer gör sig mycket vackra med lack. Men det gäller som sagt att sköta dem. Själv använder jag handcreme så ofta jag kan (bra att ha bredvid TV-fåtöljen) och olja för nagelbanden.

Kläder

Stil, storlekar och trendigt

Kläder skall vara bekväma och i rätt storlek. Storleken förändras ju som bekant för de flesta med åren. Mode och trender tar jag med en stor nypa salt. Tidlöst klassiskt, sportigt och praktiskt bekvämt brukar vara säkra kort vad gäller klädval och stil. Men man är hänvisad till det utbud som finns.

Det man – åtminstone jag – måste lägga ner kraft och intresse på är underkläder. Jag vet, de flesta tycker som jag att bh-provning inte är någon höjdare. Man kan kolla mått och storlek noga hemma. Miss Mary har en bra sida för hur man bäst tar sina mått.

Färger i mode och makeup blir snabbt omodernt. Det är heller inte säkert att man passar i samma färger som när man var ung. Hud och hårfärg kanske har ändrats.

Vardagsplagg vs finkläder

Faktum är att jag lägger ner mer pengar på vardagskläder än på finkläder. Vardagskläder vill jag känna mig bekväm och snygg i. Finkläder använder jag inte så mycket och har hellre ett enkelt och billigt plagg som jag piffar upp med en sjal av högre kvalitet eller enklare smycken.

Webb-butiker

Här några tips på butiker med on line shop som kan passa den mogna kvinnans stil:

Jacobssons
en av Stockholms äldsta dammodebutiker med en förnämlig online-shop har alltid satsat på
”det klassiska, eleganta och praktiska modet. Ett mode utan ålder, för vissa saker blir aldrig omoderna” är deras paroll som de verkligen lever upp till. På hemsidan kan man bl a läsa om Klädkoder för bröllop.

Gudrun Sjödén tar ut svängarna ordentligt. Väldigt mönstrat, men ofta av hög kvalitet som håller i många år.

Alice Dot är ett modernt märke som passar oss med lite större storlek.

Näckrosen är en pärla när det gäller bh, trosor linnen, shapewear, morgonrockar, badkläder och mycket annat.

Fler tips:
Snygga sjalar och hur man knyter dem

Fler inlägg för seniorer finns här


4 thoughts on “Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod

  1. Tack för många fina tips!
    Jag märker det själv, som den 54-åring jag är – att sömnen är viktig.
    Och att jag inte tar på mig för mycket jobb, är tidsoptimist men har lärt mig längs åren att om jag ska ha tid för något – är det för mig själv 🙂

Kommentera