Havskatt – havets varg

Denna spektakulära och nästan skräckinjagande fisk fick flera av oss att tappa fokus på vad vi skulle välja för läckerhet vid fiskdisken (på ICA Supermarket Brommaplan) till middagsmat.

010540pxpm

Namnet är Havskatt på – latin Anarchichas lupus. Det här med namnet är intressant. Den översätts ibland till engelska med catfish, vilket betyder mal! Det rätta namnet på engelska är Atlantic Wolf-fish eller Seawolf. På franska Loup de Mer.

Namnet kommer troligen av att den har så kraftiga tänder. Födan är skaldjur och den knäcker lätt tjocka skal. Den har det så fint ordnat för sig att när tänderna slitits ut förnyas de successivt.

Havskatten kan väga upp till 26 kilo och bli 125 cm lång. Man har påträffat exemplar som har blivit 23 år. Den finns i Nordsjön, Skagerrack och Kattegatt, där den dock är rödlistad. (Tydligen inte detta ex.!)

Köttet lär vara gott och påminna lite om skaldjur, eftersom det är ”kattens” huvudföda. Den passar att både stekas eller grillas. Den gör sig även i en fisksoppa, eftersom köttet är fast och fint och inte faller sönder.

Om det blev havskatt till fredagsmiddag? Nej det får vänta lite tills jag har ett recept att följa. Som syns fanns det en hel del säkra kort att välja bland.

006 - Kopia540px - Kopiapm

008540pxpm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s