Etiketter

, , , , ,

De skotska ögrupperna Shetlandsöarna och Hebriderna är aktuella i ett antal deckare och i TV-serien Shetland. Nyfiken på var handlingarna utspelar sig och var platserna ligger i förhållandena till Skottland och till varann har jag gjort denna sammanställning efter lite research.

Shetlandsöarna

Shetlandsöarna består av ca 100 öar, varav endast 15 är bebodda.

ScotlandShetlandIslands

De ligger norr om Skottland (de mörkblå öarna) knappt 13 mil från Skottland. Landytan är ung 1 500 kvadratkilometer och invånarantalet ca 22 000.

Den största ön heter Mainland och huvudorten Lerwick med 7 000 invånare.

Man kan ta sig dit bl a med flyg från Edinburgh ca 1,5 tim eller med färja från Aberdeen (man åker på kvällen och är framme morgonen därpå).

Shetland och Hebriderna koloniserades tidigt av norska vikingar.

Genom oljeindustrin på Nordsjön fick ekonomin ett uppsving. Fiske (sill, makrill och laxodlingar) är annars de stora näringsgrenarna liksom sedan urminnes tider fåraveln. Fåren ger ett magert och mycket gott kött genom betet av ljung och av salt gräs. Ullen är välkänd och stickdesigners finns det många på öarna och garner och stickade plagg utgör en stor inkomstkälla. Shetlandströjorna är välkända över hela världen. På Instagram finner man prov på fantastiska stickade plagg.

Noup,_Foula


Somrarna är ljusa och svala. Vintrarna mörka och vilda. Snittnederbörden är 1 220 mm per år. Det är ofta mycket blåsigt och vindar upp till orkanstyrka är inte ovanligt. Medeltemperaturen i augusti är 15 gr C. Högsta uppmätta temperaturen är 23 grader! Det är frost ca 15 dagar på vintern. Norrsken ”Northern Light” är mycket vanligt särskilt under vinterhalvåret.

Språket (lågskotska) är starkt präglat av ordförråd och satsmelodi från de nordiska språken.Många orts- och platsnamn har påtagligt skandinaviskt ursprung. Det gamla nordiska språket norn fanns kvar långt in på 1800-talet.

Den välkända Shetlandsponnyn är en världens minsta hästraser. En anspråkslös, förnöjsam men envis ponnyras. Beståndet är nu 1 500 st.

Huvudorten Lerwick med karaktäristiska grå stenhus och stenlagda gränder grundades av holländska sill- och valfiskare på 1600-talet. Den äldsta gatan heter Commercial Street.

Shetland har en alldeles fantastisk och informativ hemsida. Där hittar man allt om geografi, klimat, kultur, geologi och historia. Hur man tar sig dit, vad man kan göra där, utflykter som arrangeras, alla aktiviteter, festivaler, mat och dryck samt kartor. Man har gjort något av allt som Shetland har att erbjuda. Titta på denna som ett exempel på birdwatching. Sommarhalvåret bjuder sjöfågel, särskilt lunnefåglarna ”the puffins”, på stora skådespel.

Ett 10-tal webkameror visar livet i Lerwick och hamnen (där sälar visar sig när fiskebåtarna kommer hem med fångsten), en mängd kryssningsfartyg gör sommartid strandhugg, den förvånansvärt aktiva  flygplatsen samt inte minst ett par fascinerande kuststräckor  där man till och med kan lyssna till havsvågorna när de dundrar in mot de branta klipporna.

Fair Isle ligger mellan Shetlandsöarna (som ligger närmast Skottland) och Orkneyöarna. Här bor 70 bofasta på ön som är knappt 5 km lång och 2,5  km bred. Det finns en skola på ön men varken affär eller pub. När barnen är över 11 år skickas de till Lerwick för vidare skolgång. Ett stort fågelobservatorium finns eftersom många flyttfåglar stannar till här.  Ön är känd för sina stickade tröjor med ett speciellt mönster. Kommissarie Perez i Ann Cleeves böcker kommer härifrån.

Precarious_grazing,_Fair_Isle_-_geograph.org.uk_-_888556

Fair Isle

På Shetlandsöarna utspelar sig Ann Cleeves böcker och TV-serien Shetland som bygger till en viss del på hennes böcker.

Ann Cleeves är född 1954 och förutom deckarförfattare är hon bibliotekarie. Hon började författa när hon följde sin man (ornitolog) som tillsynsman på en obebodd ö. Mellan 2007-2010 har följande böcker utkommit av henne på svenska: Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft, Blå  gryning, Dött vatten. 2016 kom Tomma luften som jag recenserat här. Enligt en intervju planerar hon två böcker till i serien.

De är välskrivna ganska klassiska engelska deckare med skickligt beskrivna personkaraktärer. Handlingarna utspelar sig i småbyar och samhällen där alla känner alla. Miljöerna är ju tacksamma att beskriva.

TV-serien Shetland

TV-serien bygger som sagt på Ann Cleeves böcker. TV-avsnitten är en blandning av handlingen i böckerna och bra dramatiserade. Bättre än böckerna faktiskt. Huvudpersonen är kommissarie Jimmy Perez som bor i ett av de grå stenhusen i Lerwick. Kända platser i serien är Commercial Street, polisstationen, restaurangen Monty’s bar och baren The Lounge. Serien har fått blandad kritik i Storbritannien. Bland annat tycker man att dialekterna inte är tillräckligt verklighetstrogna (dock good enough for me!) och en del scener lär vara inspelade på fastlandet. Rollen som Perez spelas av Douglas Henshall. En fin karaktärsskådespelare som gör rollen mycket verklighetstrogen.

Hebriderna

Hebriderna ligger väster om Skottland och delas in i de Yttre och de Inre och har broförbindelse mellan fastlandet och den största ön Skye. Sundet mellan kallas the Minch och är mellan 4 – 7 mil brett.

De mörkblå öarna utgör Hebriderna. T h – de gula öarna är Yttre H. och de rosa de Inre H.

De Yttre Hebriderna utgörs av en arkipelag av ca 500 – 600 öar, varav ca 200 omfattar de Yttre H. De tre huvudöarna: Lewis i norr och Harris söder därom (egentligen samma ö) och Uist och Barra. Ögruppen täcker en sträcka från norr till söder på ca 24 mil. Invånarantalet drygt 26 000. Huvudorten heter Stornoway (ca 8 000 inv.) ligger på ön Lewis.

Stornoway_Harbour

Man tar sig dit med t ex flyg från Ullapool på Skottland (knappt 3 tim.) eller med färja.

scotland-1431314_1920

Det vindpinade trädlösa landskapet på Yttre H är omväxlande och dramatiskt från oländigt kargt och ödsligt med hedar och grunda insjöar till fantastiskt vackert och fängslande med långa sandstränder på västra sidan bitvis med alldeles turkost vatten och mer bergigt (som högst 900 m) på östra sidan med en kust med djupa vikar.

Människorna lever ett hårt liv och religionen har ett starkt fäste. Affärer och pubar håller stängt på söndagar. Havets stormar och piskande regn gör sig ständigt påmint. Invånarna är reserverade mot främlingar med mycket vänliga. Sälar, delfiner och valar är vanligt i vattnen runtomkring. Får finns överallt och de har företräde i trafiken!

scotland-1049336_1920

Man försörjer sig främst på fiske, fårskötsel och tweedtillverkning (Harris tweed).

Det keltiska språket gaeliska är huvudspråk, men numera finns tvåspråkiga skolor och de flesta talar engelska. År 2011 talade fortfarande hela 43 procent gaeliska i Stornoway.

Ett mycket trevligt resereportage Storslagen vandring på tweedens vilda öar har Tove Nandorf gjort i Dagens Nyheter (11 juni 2006).

Peter Mays kriminalromaner Lewistrilogin mm

Peter May f 1951 som bor i Frankrike är en prisbelönt skotskt författare. Böckerna i trilogin heter Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna.

Det är välskrivna och ibland kusliga skildringar som utspelar sig på de Yttre H. framför allt på den största ön Lewis. I Lewismannen sker handlingen från Isle of Lewis i norr över Isle of Harris (öarna är egentligen samma ö, men skiljs av en bergskedja och ett smalt näs) till de sydligare öarna (Eriskay) av arkipelagen. Huvudpersonen är poliskommissarie Fin Macleod från Edinburgh som är född här.

Det är lite djupare historier med mycket spänning och dramatik och enastående naturbeskrivningar. Man får intrycket att May har växt upp här på öarna. Han beskriver naturen, människorna och händelser mycket initierat.

I januari 2017 kom på svenska en fristående deckare av Peter May Entry Island som utspelar sig i östra Kanada. I denna skildrar han i en parallell historia hur invånare på Hebriderna fördrevs av jordägarna och lastades som boskap på skepp med destination Kanada.

Bilder från Wikipedia och Pixabay