Tips på hudvård och make-up för seniorer

Handlar om att vårda sin hy och därigenom förebygga eller reducera synliga ålderstecken som rynkor och linjer, lägga en passande och naturlig make-up och se så fräsch och välvårdad ut som möjligt.

Ålder är inget hinder för detta.

Inköp

Det bästa och enklaste sättet att handla hudvårdsprodukter och kosmetika är på webben. Visserligen kan man gå miste om en hudvårdsexperts rekommendationer vid ett personligt möte i en butik. Å anda sidan lockas man inte att påverkas av en driven försäljare att handla mer än man tänkt sig. 

Det är bara det där med färger, dofter och kvalitet… Tekniken har ännu inte utvecklats så långt att vi kan se rätt nyans på ett läppstift eller en foundation, känna hudkrämens konsistens eller parfymens doft på webben. Men vi kanske snart är där!?

Hudtest


Det jag varmt kan rekommendera är att låta göra en hudtest.

Ålder, känslighet, fläckar, hudproblem mm spelar stor roll för val av produkter. Många gånger känner man inte till att det faktiskt finns nya produkter som kan hjälpa till att förebygga, reducera fel och helt enkelt försköna.

Skincity som är bland de större om inte det största i branschen har en hudanalys här.

I testet skall man  besvara en mängd frågor om sin hy. Efter ett par dagar får man en rekommendation på produkter som passar ens hy. En av frågorna är t ex på vilken kostnadsnivå (tre alternativ) man vill lägga sig. Kan vara bra att göra för priserna på hudvårds- och kosmetikaprodukter kan vara ganska så höga. Testet är dock gratis.

Produkter för äldre

Det finns mycket skrivet om detta ämne. Men inte så mycket för den äldre kvinnans hy. Tabellerna brukar stanna vid 60 därefter existerar man tydligen inte längre eller så tycker man att det är kört efter den åldern. Jag skulle snarare säga att det är då det är som viktigast att vårda och försköna sin hy.

Det finns det många produkter avsedda för äldre kvinnor. Det gäller bara att hitta dem.

Argument som att ”sådant där har jag aldrig hållt på med och tänker inte börja nu” eller ”jag duger som jag är” böjer jag mig för. Då behöver du inte fortsätta läsa.

Hudvård

Så här vårdar jag min hy dagligen. Hoppas du kan få lite inspiration eller tips som passar dig.

Rengöring

Det finns en mängd rengöringskrämer att välja bland. Här är det viktigt att känna till vilken hudtyp man har. Även om man inte vårdar sin hy på något annat sätt är rengöring A och O.

Här är några förslag på rengöringsprodukter:

Cliniques cleansing milk

Mild makeupborttagning. Tas bort med en servett* eller sköljs av med vatten. Huden blir mjuk och behaglig.

SkinCeuticals Gentle Cleanser Cream

En mild och effektiv rengöringsmjölk som avlägsnar orenheter och makeup. Passar normal till torr, fuktfattig och känslig hud. Tar även bort ögon make-up utan att irritera.

Dermalogica special cleansing gel

Är enkel och effektiv. Det är ett löddrande rengöringsgel som torkas bort* med en frotteservett. Innehåller citronmeliss som är lugnande. Mycket dryg.

Clarins Gentle Foaming Cleanser

En löddrande mild tvål som är lika mild som rengöringsmjölk. Man tar en klatt i handen och blandar med lite vatten och tvålar in ansiktet noga. Därefter sköljer man ansiktet med vatten. Är inte uttorkande.

Min favorit just nu är Biotherms Biosource Total Renew Oil Cleanser

En olja som bildas till skum när man lägger på den. Mycket effektiv mot all make up (även vattenfast). Torkas av med frottéservett*. Hyn känns mycket len och behaglig efteråt. Underbar att använda! Mycket effektiv och torkar inte ut hyn som många rengöringspreparat gör.

Tips! Jag brukar använda små *frottélappar, som jag vrider ur i hett vatten och försiktigt torkar av sminket med. (Brukar finnas på Åhléns.) Avslutar med att skölja frottélappen med iskallt vatten och lägger över och svalkar ansiktet en stund. Dra inte för hårt i ansiktet med frotté för att undvika irritation.

Morgonfukt

Ju äldre man blir desto mer fukt behöver hyn. Val av dagkräm är inte lätt. Man får testa sig fram. Här är några alternativ.

KICKS Beauty Age Defence Day Cream

Förebygger uppkomsten av linjer och rynkor. Innehåller omega-oljor. Passar normal till torr hy, mogen och åldrande hud med fina linjer, rynkor eller pigmentfläckar. Har inte prövat denna ännu.

Biotherms Aquasource Creme dry skin

Krämig och mjuk konsistens. Jättefräsch och smidig. En favorit.

Elisabeth Ardens Flawless Future Powered by Ceramide Moisture Cream SPF 30

En lätt dagkräm som absorberas snabbt och återfuktar huden effektivt. Den har en uppljusande effekt och reducerar porer och ev missfärgningar i huden.

Cliniques Dramatically Different Moisturizing Lotion

Dryg. Ger en behaglig känsla. Lite dryg i konsistensen.

Ansiktsvatten som rengöring och uppfräschning

Om man inte vill använda eller inte tycker det behövs en rengöring på morgonen kan man badda ansiktet med ett ansiktsvatten. Det återfuktar huden och avlägsnar rester av den produkt man ev använt på natten.

Kiehl’s Ultra Facial Toner

(ett gammalt amerikanskt märke som har utmärkta väl beprövade preparat) har ett jättefint mjölkaktigt ansiktsvatten utan alkohol och PH-balanserat. Fukta en bomullsrondell med ansiktsvattnet/mjölken och applicera på ansiktet  – undvik området kring ögonen.

Tips! Även om man inte lägger på något annat gör en fuktgivande kräm mycket nytta för mogen hy. Huden blir spänstigare, får en snygg lyster och skyddar mot föroreningar.

Natt – återhämtning

Vid läggdags lägger jag på ett tunt lager av Estée Lauders klassiker Advanced Night Repair .

Den gör underverk med hyn över natten. Man ser skillnad direkt efter endast en natts användning. Hyn blir klarare och mer utslätad.

Dyr! Passa på när det är extrapriser! Det hjälper inte hur många nattkrämer eller serum jag använt. Återgår alltid till denna.

027131267256_2

Ett annat alternativ är Clarins Shaping Facial Lift

Mjuk och behaglig. Reducerar svullnader i ansiktet. Dränerar överflödig vätska. Huden blir fast och spänstig.

Ögon

Under ögonen lägger jag ett lätt lager av Cliniques all about eyes– en krämig gelé. Den gör allt. Dämpar puffar, lugnar, minimerar ringar och slätar till under ögonen. Använder den både morgon och kväll. Lägger försiktigt på med lillfingret.

Estée Lauders Advanced Night Repair Eye Serum

Tränger snabbt går in i huden och förhindrar ozonskador (av för mycket blåljus!), minskar ålderstecken och är återfuktande. Huden kring ögonen blir slät och man ser utvilad ut!

Tips! Använd inte för mycket utan bara ett tunt lager. Passa på att köpa när det är extrapriser på dyra produkter.

MAKE-UP

Så här lägger jag min make-up.

Primer

Primer är en kräm man har för att släta till och jämna ut huden och korrigera fläckar.

En foundation, BB- , CC-creme eller tonad dagkräm ovanpå är enklare att lägga på och sminket håller längre. Har man en gång börjat använda en primer kan man inte vara utan.

Om man inte använder vare sig krämer eller make-up är det verkligen synd att åtminstone inte lägga på en primer. Den gör underverk.

Det finns primers med olika verkan t ex minskar stora porer, ger hyn lyster, dämpar rodnader, motverkar missfärgningar och mörka fläckar mm.

Jag har blank näsa och panna och använder därför en porminimizer. Ibland har jag endast den på mig!

Tonad dagkräm (BB-kräm) till vardags

En färgad dagkräm som är både underlags- och fuktkräm passar jättebra till vardags.

BB-kräm – en allt-i-ett produkt som kan ersätta fuktkräm, primer, foundation och solkräm. Det blir inte så tung som en klassisk foundation.

BareMinerals Complexion Rescue

som är mycket bra, särskilt på lite torr hy.

Det är en färgad gelekräm som finns i fem nyanser (själv har jag buttercream, som jag ser lite svagt solbränd ut i). Den har solskyddsfaktor 30. Supersnygg.

Det går inte att se att man har make-up – bara att man ser välvårdad och fräsch ut! Det är alltså vanebildande!
Läs mer om Skincitys recension av fördelarna med den och även hjälp med färgval här.

Generate (1)

Laura Mercier Tinted Moisturizer SPF 20 är min favorit. Läs bara hur den beskrivs på Skincitys hemsida. Jag har ganska ljus hy och använder färgen Nude

Laura Mercier’s Tinted Moisturizer är perfekt för alla hudtyper och ger ett idealiskt skydd mot både UVA- och UVB-strålar med Spf 20. Denna tunna och lätta fuktcreme ger en aning färg och kan användas i stället för en foundation. Den ger ett mycket naturligt resultat samtidigt som den ger din hud en hälsosam lyster och jämnare hudton. Fuktighetsgivande formula som mjukar upp fina linjer. Ger en naturlig och fräsch lyster. Innehåller ett vitaminkomplex som skyddar din hud mot fria radikaler. Ger ett jämnt och långvarigt resultat. Icke komedogen. 40ml Lauras Tinted Moisturizer är USA’s mest sålda färgade dagcreme och har vunnit många fina utmärkelser

1653010_1640
1653024_1460

Laura Mercier Loose Setting Powder Translucent

Ett löst ultrafint puder som fixerar blanka partier (t ex näsa) och får make-upen att sitta längre. Detta puder är Merciers bästsäljare.

Jag tycker det är helt fantastiskt. Man duttar ner borsten i asken och slår av överskottet mot kanten. Pudret tar bort fina linjer och ojämnheter. Jag använder det varje dag på näsan och i pannan.

Foundation/brunkräm till fest och kvällsbruk

Ibland kan man behöva en mer täckande och hållbar foundation t ex till fest. Desto äldre och mognare (ja, alltså rynkigare) hyn blir desto svårare val av foundation. Det är så lätt det blir för kraftigt och och tränger ner i rynkor och vrår och förfular i ställer för förskönar. Också här finns ett enormt urval.

Tidigare använde jag och har rekommenderat Bare Minerals foundation, men känner att den blir något torr och huden känns stram. 

Den ser ut som puder men man lägger på den med borste (man borstar runt i små cirklar) och den flyter ut så fint att man det knappt syns att man har make-up. Finns även i andra märken. En foundation som många män använder, eftersom det inte syns att man har make-up.

Ett verkligt fynd är Lumenes Nordic Chic CC Color Correcting Cream Light.
Det är en CC-creme – alltså något mer täckande än en BB-creme. Den är lätt, men ändå täckande. Eftersom den innehåller silikon jämnar den till ojämnheter, reducerar stora porer och glider mjukt på hyn. Finns i flera färger. Själv har jag Medium som är mycket snygg.

Tips! En förstoringsspegel är bra att ha till hands till detta så man ser att cremen applicerats ut – om du inte har höksyn förstås.

Tips! Använd inte en foundation baserad på puder på åldrad hy och rynkig hy. Det blir för tungt och kan lätt framhäva rynkor och linjer.

Rouge

Rouge blir pricken över i:et. Till den mogna hyn bör man använda cremerouge och inte fast puderrouge.

Smashbox LA Lights – Lip & Cheed Color Beverly Hills Blush

Ligger ofta i topp på bland de bästa. Stryker ut den med fingret lite lätt över kindbenet. (Det finns dyra rougeborstar om man föredrar det!) Syns bara som en svag färgnyans som gör så mycket till helheten.

By Terry och Elisabeth Arden har också cremerouger som ligger högt upp på bestsellerlistorna, men de har jag inte prövat – än!

Tips! Varning för skära kinder. Välj hellre en nyans åt det aprikosa eller ljusbruna hållet.

Ögon

Mascara är jättesvårt när man blir äldre. Ögonlocken blir tyngre och mascaran blir svårare att hållas på plats och svider lätt. Det är åtminstone min erfarenhet.

Mascara gör dock väldigt mycket till looken och kan man skall man naturligtvis använda det. Urvalet är enormt. Jag använder Lancomes.

Tips! Välj borttagningsmedel för ögon noga. Använd inte ett som svider och irriterar ögonen. Jag har känsliga ögon och använder endast vattenlöslig mascara.

Ögonskugga

använder jag inte. Det smetar och ser inte fräscht ut på mig i alla fall. Däremot lägger jag ett streck under ögat och ögonhåren samt lite mascara på de nedre fransarna. Det förstorar ögat enormt. Ett trix som man ser många äldre skådespelare använder sig av.

Laura Merciers Kohl Eye Pencils Brown Copper med pennvässare

En ögonpenna speciellt framtagen för att fylla i undersidan av fransarna och vid fransroten. Pennan är något krämig som gör en snygg inte för skarp linje under ögat.
Den finns i flera jättesnygga färger.

skärmklipp000

Ögonbryn (om man har några kvar!)

ger en fin accent till ansiktet. En penna jag varmt kan rekommendera är Sensais eyebrow pencil. Finns i fina ljusa nyanser i grått och ljusbrunt. Det går faktiskt att måla på tunna bryn beroende på den mjuka lätta konsistensen. Den ger ett naturligt intryck.

Pennan skall endast skruvas upp och är klar för användning. Skall aldrig vässas.

Refill kan köpas separat.

Tips! Läggs på med försiktighet – bara så man kan ana konturen. Använd borsten som sitter på skaftet för att sprida färgen över hela ögonbrynet och lyfta stråna uppåt.

Läppar

Läpparna vill vi äldre gärna måla. Om ingenting annat så gör lite läppstift enormt mycket till utseendet. Tänk bara på att använda en modern färg. Färgerna förnyas numera varje säsong och det bör kanske din läppstiftsfärg också göra?!

Dessutom bör man lägga på ett läpptift omsorgsfullt. Gärna också använda penna eller pensel.

Tips! Läppglans är en variant som inte ger så mycket färg utan ser naturligt ut – i måttliga mängder!

Bonustips 1

Ett puder är bra att ha tillgängligt för att kunna bättra på looken om man behöver under dagen.

Bonustips 2

Om man inte lägger make-up i dagsljus bör man ta en titt i en spegel framför fönstret. Har man inte strukit ut en tonad kräm ner mot halsen tillräckligt? Blev det kanske för mycket rouge. Kanske fastnade det mascara nedanför ögonbrynen.

Bonustips 3

En ansiktsbehandling på salong gör underverk och hyn håller sig fin länge.

En professionell kosmetolog upptäcker fel man kanske inte ser eller tänker på själv. Ofta får man goda råd hur man bör vårda sin hy. Dessutom håller sig hyn snygg i flera veckor framöver.

Passa på att låta permanenta ögonbryn och fransar. Det blir så mycket hållbarare än om man gör det själv.

Se även Make-up tips för den mogna hyn


 

8 thoughts on “Tips på hudvård och make-up för seniorer

  1. Pingback: Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod | Seniorvinklat

  2. Kerstin Dahlqvist

    Hej!
    Förutom varuhus och parfymbutikerna, kan man handla smink på apoteken. Kronans apotek tycker jag bäst om när det gäller make-up. En del hälsokostbutiker säljer också kosmetika.
    V H
    Kerstin

  3. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

  4. Det finns en hudvårdsskola på Kungsholmstorg, man går förbi ICA, den ligger snett emot Systembolaget på andra sidan. Kommer tyvärr ej ihåg gatunumret, Den heter Beauty school. Där kan man bli behandlad av elever till reducerat pris, Jag har aldrig gjort ansiktsbehandlingar där, bara gjort vaxbehandlingar. De har också produkter som de säljer. Vet ej prisnivån på produkterna.
    Gildaskolan finns i hörnet Grev Turegatan/Riddargatan. Man åker till Östermalmstorg och går upp vid utgång Birger Jarlsgatan. Man tar hiss eller rulltrappan vid T-Jarlen så är man där. Lokalen ligger nära en 7-11 affär.
    Jag var på Gildaskolan i början av 2000-talet. De tog högre pris på en behandling än vad som stod på prislistan, sen har jag kompisar på Kungsholmen så jag går inte dit längre.
    Trevlig helg.
    V H
    Kerstin

  5. Kerstin Dahlqvist

    Om man har blandhy, som ”blänker” när det blir sol,på vår och sommar, kan kan köpa en spray mot det på The body shop. Det finns även puder mot det (inte på The body shop). Men det gillar inte jag.
    Det finns även ansiktsvatten mot hy som blänker.

  6. Pingback: Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod - Seniorvinklat

Kommentera