Etiketter

, , , ,

Fler än en gång har jag efter en flytt sagt: nu flyttar jag aldrig mer, det är för jobbigt. Det blev alltså en stor utmaning att tvingas flytta ifrån en bostad jag planerat bo i resten av mina dagar. Ett modernt 55+ boende med fantastisk utsikt över Mälaren. Varje dag bjöd på nya naturscenerier på himmel och vatten. Av olika skäl tvingades jag lämna bostaden. Anledningen till detta kommer jag att återkomma till utförligt i ett senare inlägg.

Nu befinner jag mig i alla fall i ett nyinköpt litet radhus -a typical English one – à la Ralf Erskine.

Min lägenhet såldes innan visning. Inte för att jag fick så mycket mer än utropspriset, men alternativet att städa, styla och ha en öppen visning lockade inte.

Det fanns endast ett objekt på Hemnet på Ekerö som jag själv kunde tänkas reflektera över att köpa och flytta till vad gäller storlek och pris och månadsavgift. I närområdet och helt centralt fanns ett litet nedslitet 3-rums radhus med ganska risig tegelfasad. Nu sitter jag i det lilla radhuset 3 månader senare.

Radhuset är inget integrerat 55+ boende som jag lämnade. (I ett senare inlägg skall jag berätta mer om vad 55+ boenden innebär.) Jag flyttade alltså från modernt till gammalt (80-talsstil). Hittills känns det bara bra. Visserligen måste en hel del åtgärdas som jag inte hade räknat med. Har full sysselsättning hela dagarna med planering av badrum, kök och garderober. Just nu behövs i alla fall ingen styrke- eller motionsträning! Eftersom radhuset har två plan är trappan en utmaning för onda knän.

De nya reglerna för uppskov när man flyttar till en bostad med lägre pris är verkligen gynnsamma. Nu finns det ju möjlighet för äldre med t ex stora villor att sälja och inte behöva betala så fruktansvärt mycket skatt som tidigare. Uppskovsreglerna gör att jag hoppas pengarna räcker det till en del renoveringar.

RUT-avdraget för flytt, städning och hantverksarbeten i det nya huset sänker kostnaderna till hälften. 

Faktiskt visade det sig att det lilla radhuset är alldeles bedårande charmigt. Det är den engelskfödde Ralf Erskine som är arkitekten som ritat både huset och området det ligger i. Han har ju även designat Ekerö Centrum. Radhuslängor med hus i olika storlek och lite oregelbunden gatuplanering och små individuella trädgårdar av olika kvalitet och underhåll bidrar till områdets charm.

Fysiskt har det varit oerhört ansträngande med flytten, men psykiskt faktiskt som en pånyttfödelse! Fortsättning följer….