Minneslista med viktiga datum som kan vara bra att ha

Jag för numera en minneslista med viktiga datum. I olika sammanhang tillfrågas man om saker där man förutsätts komma ihåg när saker hände eller utfördes. Senast var det min tandläkare som undrade när en viss rotfyllning var gjord (den utfördes av en annan tandläkare för ca 15-20 år sedan!? och definitivt inget jag lagt på minnet.

Minnet börjar ju svikta med ökande ålder, men jag tror detta är en idé för många att tänka på. Inte minst pga att allt inte finns inlagt i datorer om oss som är lite äldre och om det så är, besvärar sig somliga inte med att kolla i “arkiven” (ett exempel är läkare som inte kollar i journalen utan hellre frågar). Ja, så är det ju där med datahaverier…

Vaccinationer är ett annat exempel. Jag har ett vaccinationskort som man ambitiöst började fylla i. Det gäller bara att se till att alltid ha kortet med sig när man vaccinerar sig och inte minst komma ihåg var man förvarar det. En vaccination jag har mot bältros lär “hålla” i tio år. Inte sjutton kommer jag ihåg åtta år efter är det är två år kvar tills jag skall förnya den. Eller om jag blir tillfrågad om ett par år när jag tog bältrosvaccin?

Några exempel:

Hörapparater (namn på tillbehör och när de skall/får förnyas)

Vaccinationer (och när de skall förnyas)

Hälsoundersökning (blodtryck, kolesterolvärde mm bra om man kollar blodtrycket själv)
Sjukdomshistoria

Tandläkarbesök (om man har en tandläkare som inte regelbundet kallar)

Fotbäddar (håller bara något år!)

Koder (koder som inte är så väldigt viktiga kan man skriva ner. Om detta dokument hålls lite gömt kan man skriva ner även de viktigaste tycker jag)

Pass och körkort (skriv upp när de går ut – körkortet bli man påmind om, men passet tror jag man måste ha koll på)

Inköp av vissa möbler (t ex säng så man vet när man bör byta madrassen – hållbarhetstiden brukar finnas tryckt på madrassen) eller bara att veta hur gammal säng man har. Det är ju jätteviktigt med bra säng när man blir äldre

Storlekar ( t ex på bh, i vissa konfektionsmärken har man en annan storlek än vanligt – finska och tyska kläder brukar ju vara rymligare än svenska)

Kosmetika (har man en favoritfärg och råkat kasta burken kan det vara bra att ha det antecknat)

Obligationer och lotter (nummer och när det är dragning, men det finns appar för det också om man har plats för fler ?)

Mycket kan man naturligtvis ha i en fickalmanacka eller på kalendern på mobilen/datorn, men med saker som man inte gör en gång om året kan detta vara ett bra minnesstöd.

One thought on “Minneslista med viktiga datum som kan vara bra att ha

  1. Pingback: Komihåg vid resa – packningstips & checklista när man lämnar sin bostad | Seniorvinklat

Kommentera