Etiketter

,

Ömma fötter kan må bra av fotbäddar. Hade länge hört talas om det, men inte tänkt att det kunde vara något för mig. Men det var det – i högsta grad.

Fotbäddar – räddningen för ömma och trötta fötter
Moderna fotbäddar är smidiga och lätta. De är biomekaniskt balanserade!

Man måste bara ha eller skaffa skor med löstagbar innersula.

Ofta blir fotvalvet svagt och/eller nedtrampat p g a ålder eller slitage och behöver stöttas upp. Foten ställs in korrekt med stöd av bädden och man undviker felbelastningar.

Fotbäddar kan också vara bra i förebyggande syfte. Anstränger och belastar man fötterna mycket är det nog bra för många att prova ut ett par fotbäddar. Om inte annat så för att undvika problem i framtiden. De lär också lindra problem med hälarna, halluxbesvär, och problem med knän och höfter.

Så här gör man

Boka tid hos en leg ortopedingenjör/ortopedtekniker som kollar dina fötter och avgör om och hur fotbäddarna skall provas ut.

Två metoder
Antingen med en gipsavgjutning. Man får ligga på mage medan ‘ingenjörn’ tvålar in fötterna med gips och gör en avgjutning eller

stå på en platta med ett mjukt material som känner av hur man belastar fötterna och sedan scannar eller dylikt fötterna underifrån (det tar bara ett par minuter).

Vilken teknik som används beror på fötternas beskaffenhet. Det senare alternativet är betydligt smidigare. Om du får göra gipsavgjutningar måste du släpa hem ganska tunga avgjutningar för att kunna återanvända dem. Förstår mig inte riktigt på den senare tekniken. Fötterna kan ju ha ändrats till nästa gång du ev behöver göra nya avgjutningar.

Återbesök för utprovning
En ny tid bokas för utprovning av de färdiggjorda bäddarna. Tag då med ett par skor där bäddarna får plats. Även om de är tunna och smidiga behöver de plats i skorna. Snörskor eller skor med kardborrefästen är bäst, eftersom de går att reglera. ‘Ingenjörn’ slipar till bäddarna så att de passar perfekt.

Råd om tillvänjning
Nu krävs träning och tillvänjning! En månad skulle det ta och det gjorde det också. Det gjorde rejält ont ibland. Men vilket resultat! Jag kan gå ut och missionera om fördelen med fotbäddar. Jag kan inte vara utan dem längre. Det är mest praktiskt om man skaffar åtminstone ett par extra så man inte måste byta vid varenda skobyte. Har man en gång vant sig vid dem är det svårt att gå utan.

Skötsel
Jag tvättar mina försiktigt i flytande tvättmedel. Torkar med hårtork om jag inte har tid att vänta på att de torkar, men de gör de ganska snart.

Kostnad
Kostnaden blev för mig knappt 1 700 kr. Vet inte vad ett par extra kostar.