Olivier Truc – 40 dagar utan skugga

Av en händelse råkade jag få se en bok på biblioteket med titeln 40 dagar utan skugga och eftersom jag inte hittat något intressant att läsa – ibland får man inget napp på biblioteket – lånade jag den litet motvilligt. Men sedan fick jag verkligen en läsupplevelse. Kombon fransk författare, norra Norge och samisk kultur gav verkligen något extra.

Olivier Truc väver en fascinerande intrig och beskriver stormar och norrsken så att det kryper under skinnet på läsaren. Och när det gäller personerna i handlingen väjer han inte för att skildra människans sämsta sidor. Den samiska kulturen, som för en lekman verkar vara initierat och insiktsfullt redovisad, är ämnet som driver historien framåt och som ger boken den där extra gnistan och läsupplevelsen som man söker.

Olivier Truc är journalist, bosatt i Sverige och skriver för Le Monde där han bevakar Skandinavien och de baltiska länderna allt enligt Wikipedia. Nu gäller det att få tag på nästa bok om renpoliserna av Truc Skuggorna vänder tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s