Gerbrand Bakker – Däruppe är det tyst

20160427_132008560pxpm
Ett familjedrama med två redan avlidna personer och två levande. På en bondgård i Nederländerna med en gammal far och hans son i femtioårsåldern – ena hälften av ett tvillingpar. Det låter kanske inte så fängslande men Gerbrand Bakker målar upp en familjehistoria med ett utsökt språk (som vi som inte läser holländska kan tacka en skicklig översättare, Per Holmer, för.

Med ett klart och distinkt språk och en torr humor skildras en åsidosatt son som lever med sin tidigare dominante far som nu närmar sig döden. Sonen som är huvudperson utvecklas undan för undan och utan hämndbegär sköter han sin far men vidgar gränserna för sitt liv.

Boken skildrar ett slags manlighet, en slags kärvhet och oförmåga som förändras och växter till något större. Offret blir till sist en vinnare men lågmält och hemlighetsfullt.

En bok som man tänker tillbaka till ofta.

På en femgradig skala får den 4.

Utgiven 2015 på Nilsson Förlag. Originalets titel: Boven is het still

One thought on “Gerbrand Bakker – Däruppe är det tyst

Kommentera