Mark Henshaw – Snökimonon

IDdWM0W2A4UYEmwdY0Ww
Ibland blir det så att man efter ha läst en eller flera recensioner över en bok har höga förväntningar när man själv skall läsa den. Så blev fallet för mig med denna bok. En fascinerande och för all del spännande historia. Fantastiskt vackert skriven – som poesi. Men jag blir lite besviken. Jag anade mig ganska tidigt till ”lösningen” om nu detta ska kallas en roman som är en thriller som skall lösas!?

Huvudpersonerna är Jovert en pensionerad polisinspektör i Paris som får ett brev från sin dotter vars existens han inte kände till. Grannen i huset där han bor juridikprofessorn Omura börjar berätta en historia som kommer att påverka honom mer än han kan ana.

Snökimonon är en berättelse med historier i historien. Man hamnar på olika platser och nya människor gör entré och man får läsa om deras livsöden. En passus förklarar om det japanska pusslen som inte är som de västerländska där alla bitar har sin givna plats. I de japanska pusslen finns det nämligen flera lösningar. En del bitar är avsedda att vilseleda för att det skall bli så svårt som möjligt att lösa det och så sker ibland med berättelserna i boken.

Jag blev inte totalt överraskad av slutet och jag fångades inte så som en del recensenter av denna bok, men vackert skriven är den…

På en femgradig skala får den 3,5.

Snökimonon av Mark Henshaw gavs ut på svenska jan 2016 på Massolit Förlag. Översättare: Ing-Britt Björklund. Inbunden 377 sidor. Originaltitel: The Snow Kimono

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s