John Williams – Stoner

20160402_153653pm560
Romanen Stoner gavs ut i USA 1965, men blev en bästsäljare först när boken kom i nytryck i början av 2000-talet. Bara i Holland såldes boken i 200 000 ex. Författaren John Williams avled 1994 och fick en runa i New York Times i vilken det antyddes att han inte skulle gå till historien som någon av de stora. Men varken John Williams eller huvudpersonen William Stoner kommer att bli bortglömda i första taget. Boken är ett mästerverk.

I den pocketutgåva jag läste citeras några författares och kulturskribenters lyriska lovord på omslaget. Jag kan inte annat än instämma i samtliga. Här är ett av dem – av Ian McEwan.

“Jag är förbluffad över en roman som är så här bra har undgått uppmärksamhet under så många år… En vidunderlig upptäckt för alla som älskar litteratur.”


En pocket på ca 300 sidor med ett grått och trist –  men skall det visa sig mycket välfunnet – omslag. Efter att ha sträckläst den för ett par dagar sedan är jag fortfarande djupt gripen. Den är så fin, så sorgsen, så vackert skriven. Vad den handlar om? En mans liv i en liten universitetsstad i USA i mitten av förra seklet.

På en femgradig skala får den 5.

Utg. Natur & Kultur. 2014. Översatt av Rose-Marie Nielsen. 

One thought on “John Williams – Stoner

  1. Pingback: Några personliga bokomdömen | Seniorvinklat

Kommentera