Etiketter

, ,

Drottningholm och den omgivande parken är ett attraktivt utflyktsmål och skönt promenadområde strax utanför Stockholm. Om man har lust att promenera utmed den pittoreska Kantongatan kan man beundra de vackra gamla trähusen. Som bussresenär stiger man av vid hållplats Kanton. Bilparkering finns i slutet av gatan.


De flesta husen på Kantongatan är numera privatbostäder men utgjorde på 1700-talet ett litet brukssamhälle med olika hantverksutövningar t ex. spetsknyppling, sidenväveri och finsmide. Kina var på modet då och detta märktes i kultur och konst. 

Kantongatan  i Drottningholm om hösten


Det finns en mycket instruktiv och snygg informationstavla i början av gatan som är värd att läsa. (Sådana finns för övrigt i hela parken.)

När man nalkas slutet av husen finns en bilparkering till vänster nedanför Kina slott. Om man fortsätter vägen fram når man snart ned till Evert Lundquists ateljé som är ett museum. Endast öppet sommartid på söndagar. Evert Lundquist var ju en känd målare, grafiker och mosaikkonstnär (1904-1994).

Om man fortsätter vägen runt detta hus till vänster kommer man fram till baksidan av Kina slott.

I boken Slottet och Ön av John Nihlén och illustratör Bertil Kumlien, 1970, finns mycket trevligt att läsa om Kanton och Drottningholms omgivningar.


Kantongatan  i Drottningholm om hösten

Kantongatan  i Drottningholm om hösten

Kantongatan i Drottningholm

Kantongatan i Drottningholm

Kantongatan i Drottningholm

Kantongatan i Drottningholm

Kantongatan i Drottningholm

Kantongatan i Drottningholm

Evert Lundquists ateljé

Evert Lundquists ateljé