Höststädning steg för steg

Sedan några dagar tillbaka höststädar jag. Denna årets mest omfattande städning tar allt längre tid och görs allt grundligare för varje år som går.

Egentligen brukar jag börja tidigare, men den senpåkomna sommaren satte käppar i hjulet. Det går inte att städa när solen lyser och det är 20 gr varmt. Inte för att hösten kommit riktigt ännu där jag bor, men nu kan jag inte vänta längre.

Jag gör en plan över städningen vad som skall göras. Jag vill göra det efter en viss ordning men t ex fönsterputsning måste man anpassa efter väder och vind. Man ska ju ha roligt samtidigt och inte trötta ut sig.

Ibland tar jag en vilodag eller gör något helt annat och kanske väntar en dag eller två till nästa steg. Det är bra att passa att göra storrengöring medan dagsljuset fortfarande är bra.

Vid all putsning av fönster, speglar, tavelglas mm använder jag microfiberduk. Aldrig skrapa till fönster. Just idag putsade jag fönstren. Det ska regna och blåsa i morgon och då är det bra att ha det gjort.

 • Garderoberna får sig en grundlig genomgång. Sommargarderoben hamnar längst in på vinterförvaring. Höst- och vinterkläder provas, gallras, tvättas, vädras, lagas.
 • Linneskåpet gås igenom. Kanske lockar några nya frottéhanddukar eller lakan. Kanske bör några gamla kastas ut. I badrumsskåpen samlar jag lätt på mig för mycket så där slängs en hel del.
 • Bokhyllorna fick sin årliga genomgång. Jag köper inte så mycket nya böcker , men det blir dock en del. Billiga pockets är ingenting att samla på sig. Jag brukar ”glömma” en bok då och då på ett säte i bussen eller T-banan och hoppas någon har glädje av dem. En del prydnadssaker och kantstötta vaser gallrades också ut. Ska försöka sälja en del på auktion on line.
 • I samband med genomgången av garderober och linneskåp har jag naturligtvis torkat ur i skåpen och placerat något ”lukta gott” i linneskåpen.
 • Jag har sedan ett par år tillbaka också tagit till vana att byta vissa saker mellan vinter- och sommarsäsong. De lättare sommaröverkasten byts till vintrigare. Några kuddar packas in till våren och i stället ställer jag fram några fårskinnskuddar som ju inte passar att ha framme under sommaren. Jag går dock inte så långt att jag byter gardiner efter säsong.

Nu kan den verkliga städningen börja. De praktiska momenten i min höststädning är ungefär följande:

 • Taklampor rengörs och glödlampor kanske behöver bytas.
 • Väggar torkas av.
 • Bokhyllorna dammsugs och böckerna slås av (öppnar boken på mitten och smäller igen den – det effektivaste sättet att avlägsna damm och få fräscha böcker).
 • Badrum rengörs från tak till golv – och brunnar och avlopp rensas (tog hjälp med detta i år).
 • Köksskåp torkas ut, vitvaror rensas och putsas, ugnen görs ren, kakel putsas extra noggrant. Skulle behöva dammsuga bakom kyl/frys och tvättmaskin, men det måste jag i så fall ha hjälp med.
 • Möbler rengörs, dammsugs och fläckar avlägsnas på benen.
 • Fönster putsas (med microfiberduk – ej skrapa) och långgardiner dammsugs (min nyinköpta dammsugare har tyvärr inte munstycke till detta ändamål) och tunna gardiner tvättas.
 • Lyfter och vänder på mattor.
 • Damma, dammsuga och våttorka mycket noga.

Sedan är hösten välkommen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s