Erfarenhet av LCHF-diet som senior

Jag har inga ambitioner att bli trådsmal, men det skulle kännas tillfredsställande om förra årets sommarbyxor inte satt som spända korvskinn över låren. Min idé om att försöka promenera bort de överflödiga kilona sprack när vetenskapliga utredningar kommit fram till att motion inte har någon som helst betydelse vid viktnedgång. Lugn alla motionsknuttar! Det kommer säkert andra rön i nästa vecka.

Efter att ha testat de flesta upptänkliga dieter under åren med dåligt resultat var det då dags för den populära LCHF-kosten. Den går ju ut på att äta mycket fett (och riktigt fett) ett minimum av kolhydrater och absolut inget sött.

Lånade böcker på biblioteket och anmälde mig till en LCHF-guru på nätet. Bytte ut alla basvaror i kyl och skafferi.

Nu är jag en person som vanligtvis äter ganska sunt. Äter t ex mycket grönsaker av alla de slag, riktigt fett – gärna ekologiskt, frukt och aldrig halvfabrikat. Lagar all mat själv. Dricker mycket vatten.

LCHF förbjuder grönsaker som mognar under marknivån. Kvinnor! bör inte äta frukt och män! bör inte dricka öl – enligt LCHF-guruns rekommendationer.

Min erfarenhet efter 10 dagar:

Jag har gått ner ett par kilo. Jag mår illa av allt fett. Ögonvitorna är gula och grumliga och jag ser sjuk ut. Jag tar snedsteg. Min andedräkt luktar fruktansvärt illa. Hela jag luktar svavel enligt andra. Är fullkomligt utmattad. Gäspar hela dagarna. Har blivit oerhört trögtänkt. Kan inte ta snabba beslut. Mår inte bra.

Men OK om man gör en light version med lite kolhydrater (i mitt fall två rågbrödsskivor per dag) och riktigt fett i aptitligt måttliga mängder, ett minimum av sött samt hoppar över skaklarna lite över helgerna så tror jag bestämt midjemåttet minskat något. Mår bra och luktar inte illa längre.

Jag tror man i synnerhet som äldre bör försöka balansera kosten och dieten och inte överdriva åt något håll.

Erfarenhet av LCHF-diet som senior

One thought on “Erfarenhet av LCHF-diet som senior

  1. Pingback: På gång just nu – den 28 december 2019 – Seniorvinklat

Kommentera