Nagellack för och på äldre damer

En och annan av oss tyckte väl att det var lite väl djärvt när det blev OK för äldre kvinnor att ha mörkrött nagellack. I alla fall jag, men jag har ändrat uppfattning som man gör med många modetrender när man fått vänja sig.

Faktiskt tycker jag att en åldrad, rynkig och väl använd hand är mycket vackrare med nagellack än en ung flickas. Man kan vara osminkad och rufsig i håret, men sticker en välmanikurerad hand fram slår det det mesta i kosmetisk försköning.

Det behöver inte vara mörkrött (ibland nästan svart) nagellack, men på korta naglar är det väldigt snyggt. Ett ofärgat lack på välvårdade händer ger ett mycket sobert intryck.

Från att nästan aldrig använt lack och i och för sig inte skött mina händer alltför väl använder jag numera nagellack inte bara vid festliga tillfällen utan trivs ganska bra att ha det då och då till vardags.

Det mörkröda jag dristade mig till att ha ett par gånger väckte uppmärksamhet. Jag är inte den typen som vill ha alltför mycket blickar på mig, men inte heller den räddhågsna som bara kan tänka mig ofärgat.

Efter mycket sökande har jag hittat en mellanfärg jag trivs med. Märket på lacket ska vara Essie. Av de lack jag provat är det i särklass bäst att applicera och som håller längst. Det som bl a gör att det är så lätt att lägga på är penseln. Tre snabba drag och hela nageln är täckt.

Nagellack för och på äldre damer

Naturligtvis har jag ett underlack under. Det måste man ha om inte nageln skall bli missfärgad när man avlägsnar det. Sedan lackar jag en gång och låter det torka ordentligt – minst en kvart. Därefter lackar jag en gång till. Numera finns ett jättebra överlack som gör att lacket torkar snabbt. Det heter Seche Vite. Med lite omsorg håller detta i åtminstone en vecka.

Guide

– Förbered lackning ett par dagar med att sköta och smörja in händerna ofta. Fila regelbundet med sandpappersfilar – tycker jag är bäst- (glasfiberfilar är hemska). Peta in nagelband försiktigt när händerna är insmorda.

– Borsta naglarna gärna med nagelborste innan lackningen. Lägg på underlacket och låt torka. Det brukar gå ganska snabbt. Lägg därefter på en lager av det färgade lacket – ej för tjockt. Låt torka i minst en kvart.

– Lager nummer två behövs för hållbarheten. Om man bara har ett lager sitter det inte lika länge.

– Direkt när man är klar med sista nageln tar man Seche Vitelacket och lägger på den först lackade nageln och de övriga.

– Klart. Men det är ju bra om man inte behöver använda naglarna till något precisionsarbete de närmaste timmarna. Bäst är att fixa naglarna vid sänggåendet.

PS Handcreme är bra att ha stående vid TV-fåtöljen och på nattduksbordet.

Tillägg januari 2016

Har sedan en tid använt Mavalas nagellack. Det har bra kvalitet också om än lika fin pensel som Essies. De senaste färgerna är jättefina. Dessutom behövdes bara ett lager lack, vilket gjorde lackningen betydligt smidigare.

En reaktion på ”Nagellack för och på äldre damer

  1. Pingback: Att försöka åldras med stil, behag och jämnmod | Seniorvinklat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s