Etiketter

, ,

Amaryllis (Hippeastrus) – blomman som får alla andra julblommor att blekna. Många tidningar med lite självaktning börjar nu med tips och råd om hur man får fram lökar till jul. 6-8 veckor är normal tid.

Det är frestande att skaffa några av de ovanliga sorterna. De som är ljusrosa, småblommiga, svarta, randiga eller gula. De finns ju så enormt många fler än de jultraditionellt röda.

Trots alla goda råd tycks en amaryllislök komma fram ändå vare sig med eller utan vatten. Min egen erfarenhet är att det är svårt är att få dem att växa rakt så att krukan inte välter när de tunga blommorna slår ut i full blom.

Det brukar inte finnas plats i den trånga krukan att staga upp dem med pinnar. Ett kraftigt snöre förankrat i fönsterhandtaget förtar hela effekten med de vackra blomstänglarna. Ett av råden är just att vrida krukan en bit varje dag för att få den att växa rakt.

Snittamaryllis i en hög vas är också väldigt vackert Men det är ju ingen sport …

Tänk på att man kan spara lökarna och få dem att blomma om.

Här några bilder på hur vackert man kan arrangera Amaryllis. Men då krävs det helst ett Kungligt Slott förstås….

Fotona är från en utställning på Drottningholms slott för en del år sedan.

Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis
Amaryllis