Om hörsel

 • En god hörsel är livskvalitet. Nedsatt hörsel är ett svårhanterligt handikapp. Man tvingas acceptera att detta är ett osynligt handikapp och därför omöjligt för andra att ta hänsyn till.

  Bland en av många har jag nedsatt hörsel och använder hörapparat. Hörapparat underlättar, men är inget mirakel för hörseln.

  Man kan samtala med en person, men tappa ett par viktiga ord i sammanhanget som gör att missförstånd uppstår. Man förstår efter ett tag (i bästa fall) att man missat något, men den man talar med gör inte det. Man kan uppfattas som ointresserad och arrogant.

  Ofta stör omkringljud väldigt mycket och gör det svårt att uppfatta mänskligt tal. Att föra ett samtal, när t ex en bil passerar, ett flygplan dånar, ett stationsutrop ropas ut, en maskin surrar eller en radio står på kan vara omöjligt.

  Under ett samtal kan man kan fråga om en gång och två gånger, men man kan intefråga om en tredje gång. Istället ler man ett småfånigt leende och låtsas hänga med.

  Följden blir att man drar sig undan för att inte utsätta andra och sig själv för den dåliga hörseln och dess konsekvenser.

  Några tips till den som talar med en person med nedsatt hörsel

 • Påkalla uppmärksamheten när du vill säga något. Antingen med en lätt beröring eller att du ser till att befinna dig i personens synfält när du börjar prata.
 • Om personen säger ”Förlåt vad sa du?” att varken höja eller sänka rösten utan upprepa det du sa.
 • Respektera att personen kan ha svårt att känna sig bekväm i vissa sociala sammanhang.

Det finns också alltför många som hör illa, men som vägrar acceptera det eller helt enkelt är för fåfänga att använda hörapparat. Det är också mycket tragiskt. Det är ingen skam att använda hörapparater nu för tiden. De flesta går omkring med någon form av lurar i öronen! Om det sedan är för att dämpa svår tinnitus e d med hörapparat eller om det är popmusik som strömmar från hörlurar gör ingen skillnad till utseendet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s