Phalaenopsis – en lättodlad krukväxt

Numera finns massor av vackra orkidéer till salu. Man bör välja plantor som ser friska ut och med spänstiga bladverk hellre än med många knoppar. Själv gillar jag de små och medelstora bäst.

De jättehöga med tre och flera stänglar är svåra att få stå stadigt och kräver stödpinnar och mycket utrymme. Orkidén passar egentligen bättre som ampelväxt, eftersom det är deras naturliga växtsätt.

Phalaenopsis - en lättodlad krukväxt

Placering
De vill ha det svalt och välventilerat. På sommaren ljust, men ej solgassigt söderläge. På vintern så ljust och soligt som möjligt. Har mina i norrfönster året om och det fungerar jättebra.

Skötsel
Vattnas ungefär var tionde dag. Det beror på årstiden och luftfuktigheten i rummet. Är rötterna gröna behövs de inte vattnas. De säljs ju oftast i genomskinliga platskrukor så rötterna syns väl.

Vattna så här
Sänk hela plastkrukan i en hink med vatten (praktiskt att ha den på diskbänken) så att komposten blir genomdränkt. Undvik att den får vatten i bladrosetten. Placera därefter krukan i diskhon e dyl så att den får rinna av ordentligt.

De mår bäst av och blommar längre och rikligare med orkidégödsel. Vitmossa är också bra för fuktigheten.

Blomma – blomma om
Klipp inte av stänglarna när blomning är över. Man kan med lite tålamod få dem att blomma om. Klipp då av stänglarna, när de torkat, precis ovanför andra eller tredje ”grenskottet”. Väl skötta plantor kan blomma flera gånger per år och ibland ha blommor året om. Vår och sommar är i alla fall den bästa blomningstiden.

Gödning läs här om ett jättebra gödningsmedel.

Omplantering
Nej. Det är en hel vetenskap. För omständligt med kompost, krukor och avklippning av rötter och tålamod. Köp nya i stället. De är så pass billiga nu för tiden.

Skötselråden gäller Phalaenopsis – brudorkidé. De flesta andra orkidésorter är mer och ibland mycket svårskötta och varje sort kräver sin egen speciella skötsel.

One thought on “Phalaenopsis – en lättodlad krukväxt

  1. Pingback: 36 julklappstips till en kvinnlig senior | Seniorvinklat

Kommentera